Äänestäjä pudottaa kuoren vaaliuurnaan EU-vaaleissa Maaningan ennakkoäänestyspisteellä Kuopiossa 3. kesäkuuta 2024. LEHTIKUVA/MIIKA SILTALAHTI

Hallitus lisäämässä vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä

Hallitus esittää muutoksia vaali- ja puoluerahoitukseen sekä eduskuntavaalien ehdokasasetteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Esityksen mukaan ehdokkaan pitäisi muun muassa ilmoittaa vaalikampanjan kulut ylittävän vaalirahoituksen määrä ja kertoa, mihin ylijäävä vaalirahoitus siirtyy.

Myös kampanjaa varten otetun lainan alkuperä olisi jatkossa ilmoitettava. Lainoista tulisi tehdä ajantasainen ilmoitus samalla tavalla kuin saadusta tuesta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Lisäksi ehdotetaan, että lakiin kirjattaisiin puolueille mahdollisuus ohjata osa valtionavustuksesta eli puoluetuesta puolueen tarkoitusta toteuttavalle yhteisölle tai säätiölle jo vakiintuneen käytännön mukaisesti.

Eduskuntavaalien ehdokasasetteluun liittyvästä pakollisesta jäsenäänestyksestä halutaan luopua

Esitykseen sisältyy myös lainmuutos vaalilakiin. Sen myötä puolueille annettaisiin mahdollisuus määrätä eduskuntavaaliehdokkaiden asettamisesta omissa säännöissään myös muilla tavoin kuin jäsenäänestyksellä.

Nykyisen lainsäädännön mukaan puolueiden täytyy toimittaa jäsenäänestys vaalipiiriin asetettavista ehdokkaista, mikäli ehdokkaaksi haluavia on ollut enemmän kuin puolueella on oikeus asettaa.

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen kannattamisen ikäraja halutaan laskea 16 vuoteen. Tällä hetkellä aloitetta ovat voineet kannattaa kaikki 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Tavoitteena on lisätä erityisesti nuorten kiinnostusta eurooppalaista kansalaisaloitetta kohtaan ja parantaa heidän osallistumismahdollisuuksiaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Lainmuutokset ovat osa pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmaa. Ehdotettujen lakien on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden heinäkuun alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS