Työmarkkinakeskusjärjestöjen myöhään sunnuntaina saavuttama sopu eläkejärjestelmän uudistuksesta siirtyy seuraavaksi pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen pöydälle tarkasteluun. Myös järjestöjen hallinnot käsittelevät neuvottelutulosta.
Hallituksen tavoitteiden mukaan muutosten tulee vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä noin 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä vastaa noin miljardia euroa. Eläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä haastavat nyt ja jatkossa syntyvyyden lasku, huoltosuhteen heikkeneminen ja heikko talouskasvu.
– Otan syntyneen ehdotuksen eläkeuudistukseksi tyytyväisenä vastaan. Kiitän työryhmää ja työmarkkinakeskusjärjestöjä hyvästä työstä. Hallitus perehtyy tarkemmin ehdotuksen sisältöön kuluvan viikon aikana sekä arvioi, täyttääkö se uudistukselle asetetut tavoitteet, kommentoi Orpo asiaa viestipalvelu X:ssä.
”Järjestöjen käsityksen mukaan neuvottelutulos täyttää hallituksen asettamat tavoitteet”, katsoo Elinkeinoelämän keskusliitto tiedotteessaan.
Sovun yksityiskohdista ei ole kerrottu suoraan julkisuuteen. Helsingin Sanomien tietojen mukaan eläkkeiden vuotuisiin indeksikorotuksiin tulisi vuodesta 2030 käyttöön uusi leikkuri, jota kutsutaan ”inflaatiovakauttajaksi”.
Hallitusohjelman mukaan työeläkepolitiikan keskeisiä tavoitteita ovat ”eläkkeiden riittävä taso ja kattavuus, sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus sekä rahoituksen kestävyys myös pitkällä aikavälillä”.
Valmistelun tulee löytää ”valtiovarainministeriön ja Eläketurvakeskuksen yhteistyönä tehtävän arvioinnin pohjalta keinot eläkevakuutusmaksutason pitkän aikavälin vakauttamiseen sekä julkisen talouden kokonaisuuden merkittävään vahvistamiseen pitkällä aikavälillä sääntöpohjaisen vakautusjärjestelmän avulla”.
Työmarkkinajärjestöjen erillisen eläkeneuvotteluryhmän lisäksi uudistusta valmistellaan myös toisessa työryhmässä, jossa ovat työmarkkinakeskusjärjestöjen (EK, KT, SAK, Akava ja STTK) lisäksi myös sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovaraininisteriön edustajat sekä asiantuntija Eläketurvakeskuksesta.
Hallitusohjelmaan on kirjattu myös, että hallitus sitoutuu tekemään tarvittavat päätökset tavoitteen saavuttamiseksi, mikäli järjestöt eivät yhdessä hallituksen kanssa löydä yhteisymmärrystä muutoksista tammikuuhun 2025 mennessä.
Otan syntyneen ehdotuksen eläkeuudistukseksi tyytyväisenä vastaan. Kiitän työryhmää ja työmarkkinakeskusjärjestöjä hyvästä työstä. Hallitus perehtyy tarkemmin ehdotuksen sisältöön kuluvan viikon aikana sekä arvioi, täyttääkö se uudistukselle asetetut tavoitteet.
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) January 20, 2025