Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan hallituksen päätös alentaa arvonlisäveroa puolella prosenttiyksiköllä 13,5 prosenttiin on erittäin myönteistä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan kannalta. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Hallitus olisi voinut valita näivettymisen tien päätösten arvostelun pelossa”

Matkailu- ja ravintola-ala kiittää merkittävistä talouskasvua vauhdittavista veropäätöksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan ostovoimaa tukevat palkankorotukset ja korkojen aleneminen luovat uskoa siihen, että palvelujen kysyntä piristyy.

– Vaikka ansiotuloveron alentaminen tulee voimaan vasta vuonna 2026 sekä pieni- ja keskituloisten osalta sen määrä nousee vuonna 2027, sen merkitys kuluttajien mielialaan on jo nyt myönteinen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Järjestön mukaan hallituksen päätös alentaa arvonlisäveroa puolella prosenttiyksiköllä 13,5 prosenttiin on erittäin myönteistä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan kannalta.

– Yhteisöveron alentaminen 18 prosenttiin on erinomainen toimialaneutraali toimi, joka kannustaa yrityksiä investoimaan Suomeen. Se lisää myös työpaikkoja. Vaikka julkisen talouden tila on vaikea, yhteisövero olisi tullut alentaa EK:n esityksen mukaisesti 15 prosenttiin, MaRa toteaa.

Sen mielestä veron reippaampikin alentaminen olisi vähänkin pidemmällä aikavälillä rahoittanut itsensä investointien ja työllisyyden kasvun ansiosta, kuten Irlannin esimerkki osoittaa.

MaRa valittelee sitä, että hallitus ei kyennyt sallimaan ravintoloille enintään 18 prosenttisten viinien ulosmyyntiä.

– Se olisi piristänyt erityisesti käsityövaltaisten ruokaravintoloiden sekä suurten järvien ja meren saariston ravintoloiden palvelujen kysyntää ilman, että alkoholihaitat olisivat kasvaneet.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa, että hallitus teki merkittäviä talouskasvua tukevia veropäätöksiä huolimatta julkisen talouden vaikeasta tilanteesta.

– Ansiotulojen verotus on Suomessa jo keskituloisellakin sietämättömän kireää ja merkittävästi kireämpää kuin vaikkapa Ruotsissa. Myös yhteisöveron alentaminen pienemmäksi kuin pahimmissa kilpailijamaissa on oikea päätös. Myös 14 prosentin arvolisäverokannan alentaminen puolella prosenttiyksiköllä tukee matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan palvelujen kysynnän elpymistä.

Lappi muistuttaa, että Suomen bruttokansantuote henkeä kohden ei ole kasvanut finanssikriisin jälkeen kohta jo kahteen vuosikymmeneen.

– Olemme jääneet pahasti jälkeen muista Pohjoismaista. Hallitus olisi voinut valita näivettymisen tien päätösten arvostelun pelossa. On erinomaista, että hallitus uskalsi tehdä merkittäviä ostovoimaa ja yritysten investointihalukkuutta ja työllisyyttä lisääviä päätöksiä, hän sanoo.

Lappi huomauttaa, että julkisten palvelujen ylläpitäminen edellyttää talouskasvua.

– Ilman sitä julkisten palvelujen leikkaaminen jatkuu myös tulevaisuudessa. Vain investoivat ja työllistävät yritykset sekä niiden motivoitunut henkilöstö luovat kasvua ja auttavat säilyttämään julkisia palveluja ikääntyvän väestön Suomessa, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS