Hallitus toteuttaa työelämän muutokset pakottavalla lainsäädännöllä

Hallitus aikoo toteuttaa työlainsäädännön muutokset pakottavalla lainsäädännöllä, eli niistä ei voida enää sopia toisin työehtosopimuksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus kertoi tänään yhteiskuntasopimuksen korvaavista toimista, jotka se aikoo toteuttaa kilpailukyvyn umpeen kuromiseksi viidellä prosentilla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että toimet on päätetty toteuttaa pakottavalla lainsäädännöllä, eli muuttamalla sitä, mitä näistä asioista voidaan työehtosopimuksissa sopia.

Toisin sanoen työnantaja- ja työntekijäosapuoli eivät voisi jatkossa enää sopimuksella poiketa siitä, mitä laissa on säädetty.

Nykyisin työlainsäädäntö on niin sanottua minimilainsäädäntöä, eli työ- ja työehtosopimuksilla osapuolet ovat voineet sopia lakia paremmista ehdoista. Jotta hallituksen ajamat muutokset toteutuvat myös käytännössä, hallitus aikoo turvautua pakottavaan lainsäädäntöön.

– Jotta me voimme varmistua, että sairasloman karenssi tulee nyt kirjatun muotoisesti myös työehtosopimuksiin, meidän on säädettävä myös lakia, jossa sanotaan, että näistä ei voi tesseissä muutoin päättää, Sipilä selvitti.

Muutokset tulevat voimaan nykyisten työehtosopimusten päätyttyä eli monilla aloilla vuodesta 2017 alkaen.

Hallitus aikoo muuttaa loppiaisen ja helatorstain palkattomiksi vapaapäiviksi, puolittaa ylityökorvaukset, leikata sunnuntaikorvausta 100 prosentista 75 prosenttiin ja lyhentää vuosilomia 38 päivästä 30 päivään.

Lisäksi ensimmäinen sairauspäivä muutetaan palkattomaksi ja toisesta sairauspäivästä alkaen työntekijän omavastuu on 20 prosenttia kahdeksan sitä seuraavaa päivää.

Toimia hierottu vapusta alkaen

Sipilä on pyytänyt keskiviikkoaamuksi talousneuvoston kokoukseen työmarkkinajärjestöiltä vastineet ehdotettuun kokonaisuuteen. Talousneuvosto on hallituksen, etujärjestöjen ja Suomen Pankin yhteistyöelin.

– Lain valmistelussa ja valiokuntakuulemisissa edetään normaalissa järjestyksessä ja silloin työmarkkinaosapuolia totta kai kuullaan ja on kuultu. Vapusta alkaen näitä toimia on hierottu ja käyty läpi, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan hallituksella ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ottaa toimet omiin käsiin sen jälkeen, kun työmarkkinaosapuolten kanssa yritetty yhteiskuntasopimus oli kaatunut kahdesti.

Kilpailukyvyn parantamiskokonaisuus käsitellään eduskunnassa valtioneuvoston tiedonantona 15. syyskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)