Hallitusneuvotteluihin keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä lähtee rakentamaan kolmen S:n hallitusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitustunnustelija, puhemies Juha Sipilä (kesk.) on kertonut hallitusneuvotteluihin lähtevät eduskuntaryhmät. Ne ovat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus.

Eduskuntaryhmien kokouksesta poistuivat ensin ne puolueet, joiden kanssa neuvotteluita ei jatketa, eli SDP, vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit.

– Tämä ei ollut mikään helppo prosessi, Sipilä myönsi.

Hän kertoi tavoitelleensa ensisijaisesti neljän suuren eli keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen ja SDP:n hallitusta, mutta se oli osoittautunut useiden yritysten jälkeen mahdottomaksi kokonaisuudeksi. Lopputuloksen hän sanoi olleen kokonaisharkinnan lopputulos, johon vaikuttivat luottamuskeskustelut, vaalitulos ja toimintakyky.

– Meidän tehtävänämme on uudistaa Suomea, hakea ratkaisuja ja saada talouden suunta nousuun. Ja tehdä se mahdollisimman oikeudenmukaisesti, niin että jokainen suomalainen pysyy mukana.

Sipilä sanoi viitaten muiden puolueiden puheenjohtajien sukunimiin, että Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb muodostavat kolmen S:n hallituksen. He voisivat olla myös Salla, Sakke ja Saastamoinen tai Trio S.

– Olen tyytyväinen, että perussuomalaiset on mukana hallitusneuvotteluissa. Tarkoituksenamme on yhdessä näiden kahden muun puolueen kanssa muodostaa toimintakykyinen enemmistöhallitus, ja me aivan varmasti siihen pystymme, Soini vakuutti.

Keskustalla, perussuomalaisilla ja kokoomuksella on yhteensä 124 kansanedustajaa.

– Haluan kiittää hallitustunnustelijaa mahdollisuudesta tulla mukaan hallitusneuvotteluihin. Me lähdemme näihin neuvotteluihin rakentavassa hengessä. Olemme hyvin tietoisia siitä, että Suomen taloustilanne ja poliittinen tilanne on tällä hetkellä vaikea, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan hallituksen työskentelyssä keskeisenä ohjenuorana on luottamus, yhteistyö ja päätöksentekokyky.

RKP jäi ulkopuolelle viime metreillä

Sipilän mukaan pienpuolueiden mukanaolo oli loppuun saakka vaihtoehto, mutta kokonaisharkinta johti siihen, että vain kolme suurta ovat mukana.

– Kyllä RKP oli vielä tunti sitten kovasti omassa mietinnässäni vaihtoehto, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan myös kokoomuksen korvaaminen SDP:llä oli viime metreille saakka vaihtoehto. Keskinäinen luottamus oli löytynyt myös keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä.

Sipilän mukaan tulevat hallituspuolueet ovat sopineet siitä, että hallituksen työkalupakissa ei ole kokonaisveroasteen nostaminen. Talouden tasapainoa haetaan uudistusten kautta. Hallitus joutuu tekemään myös sopeutustoimia.

– Tämä tilannekuva on yhteisesti ostettu, mutta täytyy todeta, ettei tilannekuvassa ollut myöskään poisjääneillä puolueilla hirveästi moittimista, Sipilä sanoi.

Soinin mukaan EU-linjauksista ryhdytään nyt neuvottelemaan.

– Hallitus keskuudessaan keskustele nämä asiat ja muodostaa yhteisen kannan, jossa kaikkien puolueiden, niin kokoomuksen, perussuomalaisten kuin keskustankin, näkemykset tulevat huomioon otetuiksi. Uskon, että onnistumme siinä, Soini sanoi.

Myös Stubb sanoi olevansa aivan varma, että yhteinen sävel kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä löytyy.

Sipilä kertoi, että EU-kysymys oli käyty huolella etukäteen läpi.

– Totesimme, että yhteisymmärrys kolmen puolueen kesken on löydetty, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan tavoitteena on edelleen ministereiden määrän vähentäminen, mutta lopullinen määrä sovitaan neuvotteluiden loppuvaiheessa.

Hallitusneuvottelut alkavat huomenna perjantaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa kello 13 tilannekuvan päivityksellä ja strategisen hallitusneuvotteluprosessin kuvauksella. Varsinaiset neuvottelut alkavat maanantaina ja tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen toukokuun aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)