Työelämässä saattaa tulla vastaan tilanne, jossa työntekijän vastuualueet kasvavat, mutta palkka pysyy ennallaan. Kuinka toive suuremmasta palkasta kannattaa ottaa puheeksi esimiehen kanssa?
Tekniikan akateemiset Tekin palkkatutkijan Tuunia Keräsen mukaan palkkakeskusteluun kannattaa valmistautua hyvin miettimällä oma palkkatoive ja erityisesti hyvät perustelut sille.
– Aika palkkakeskustelulle on hyvä sopia etukäteen esihenkilön kanssa, jotta hänkin voi valmistautua keskusteluun. Kannattaa myös hieman tutustua oman työpaikan käytäntöihin; miten palkkakeskustelut yleensä käydään, Keränen vinkkaa Verkkouutisille.
Keränen korostaa, että palkkakeskusteluun ei koskaan kannata mennä ilman huolellista valmistautumista.
Palkkakeskusteluissa tulee todennäköisesti eteen tilanne, jossa työntekijä joutuu perustelemaan toivettaan suuremmasta palkasta. Keräsen mukaan yleensä neuvotteluissa parhaiten toimivat tehtävän vaativuuteen, omaan osaamiseen ja suoriutumiseen liittyvät perustelut.
– Näistä kannattaa kertoa myös konkreettisia esimerkkejä.
Keränen huomauttaa, että perustelujen olisi hyvä liittyä työhön. Siksi esimerkiksi perhetilanteeseen tai omaan talouteen liittyvät perustelut eivät toimi palkkakeskusteluissa.
Paljonko palkkaa kannattaa pyytää?
Hyvien perustelujen lisäksi palkankorotusta pyytäessä kannattaa kiinnittää huomiota toiseenkin asiaan: pyydettävän palkankorotuksen suuruuteen eli kuinka paljon työntekijä haluaa jatkossa lisää palkkaa.
Siihen ei Keräsen mukaan ole olemassa mitään yksiselitteistä ”nyrkkisääntöä”, mikä olisi sopiva rahallinen tai prosentuaalinen määrä korotusta pyydettäessä.
Asiasta tehdyt tutkimukset kuitenkin antavat jonkinlaista suuntaviivaa siitä, millaisia summia palkankorotuksessa kannattaa tuoda esiin.
– Tekin työmarkkinatutkimuksen mukaan keskimääräinen palkankorotus niin sanotusta hyvästä suoriutumisesta on 300 euroa, kun taas uudet, vaativammat tehtävät samalla työnantajalla ovat tuoneet keskimäärin 500 euron korotuksen kuukausipalkkaan. Suurimmat korotukset on maksettu työpaikan vaihtajille, keskimäärin 785 euroa, Keränen kertoo.
Hän huomauttaa, että mainitut luvut koskevat Tekin jäseniä eli tekniikan alan korkeakoulutettuja.
– Palkkakeskusteluun valmistautuessa kannattaa tutustua oman alan palkkatilastoihin, joita saa esimerkiksi omasta ammattiliitosta.
Varaudu kielteiseen vastaukseen
Suurempaa palkkaa toivovan kannattaa varautua myös tilanteeseen, jossa hänen toiveensa palkankorotuksesta hylätään.
– Palkkakeskustelu on neuvottelutilanne, joka voi päättyä työntekijän kannalta joko positiivisesti tai negatiivisesti. On aina mahdollista, ettei palkankorotusta tulekaan.
– Tällöin voi esimerkiksi kysyä, mitä pitäisi tehdä, jotta korotus olisi mahdollinen. Olisiko esimerkiksi uusia, vaativampia tehtäviä, joita voisi ottaa hoitaakseen?
Palkankorotusta ei kannata ottaa puheeksi liian usein. Keräsen mukaan omasta palkasta on hyvä keskustella esihenkilön kanssa noin kerran vuodessa.
– Tietysti myös silloin, jos omat tehtävät olennaisesti muuttuvat.
LUE MYÖS:
Onko työporukkasi jakautunut kahtia? Nämä ovat etätyön vaaranmerkit
Tässä ryhmässä palkat nousevat eniten