Hamasin sodankäynnin salaisuus on löydettävissä terroristijärjestön omista propagandavideoista. The Daily Telegraph on pyytänyt asiantuntijoita arvioimaan Hamasin Telegram-kanavallaan julkaisemaa videomateriaalia, ja aineiston pohjalta piirtyy uudenlainen kuva järjestön taktiikasta ja Israelin historian ”vaikeimmasta sodasta”.
The Daily Telegraphin läpikäymiä videoita on yhteensä 80. Materiaali on alunperin julkaistu propagandatarkoituksessa ja on sisällöltään usein raakaa. Videoista käy esimerkiksi ilmi, kuinka tehokkaasti Hamas hyödynsi lennokkeja hyökätessään viime vuoden lokakuussa Israeliin. Hamas seurasi lennokkien ja videokameroiden avulla myös tarkasti Israelin etenemistä Gazaan, sallien israelilaisten edetä pitkälle järjestön hallitsemalle kaistalle. Hamas onnistui siten pysyttelemään Israelin joukkojen ulottumattomissa, mutta samalla taistelut siirtyivät asutuskeskuksiin.
Hamasin propagandavideoissa esitellään järjestön kaupunkisodankäyntiä. Israelilastankkeihin isketään läheltä, kadulta ja asuinrakennuksista, ja lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan tankeista on tullut haluttua, jopa myyttisiin mittasuhteisiin noussutta sotasaalista. Hamas pyrkii myös houkuttelemaan israelilaissotilaita erilaisiin ansoihin, piilottaen räjähteitä jopa lasten leikkikalujen sekaan.
West Pointin sota-akatemian tutkija John Spencer rinnastaa Gazan taistelut jopa Mosuliin ja Stalingradiin. Hamas hyödyntää aikaisemmin tunnettuja kaupunkisodankäynnin taktiikoita ennennäkemättömässä mittakaavassa, hän sanoo.
– Joka toinen rakennus on pommi tai ansa. Jokainen avoin tunneli on ansa, Spencer kuvailee.
Israelin mukaan Hamas on käyttänyt gazalaisia siviilejä ihmiskilpinä. Järjestön omassa propagandassa ei ainakaan peitellä siviili-infrastruktuurin käyttämistä hyväkseen, The Daily Telegraph kertoo.
Hamas käyttää avoimesti kouluja ja moskeijoita tukikohtinaan, ja videoilla monet taistelijat ovat naamioituneet siviileiksi. Jokaisessa korkeammassa gazalaisessa rakennuksessa ainakin kaksi kerrosta on Hamasin hallussa, sanoo Israelin sotilastiedustelun johtotehtävissä toiminut Tamir Hyman. Hän luonnehtii sotaa Israelin historian ”vaikeimmaksi”.