Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on antanut Ukrainaan lähettämänsä joukot kenraalieversti Kim Yong Bokin komentoon.
Erikoisjoukkojen komentajana palveleva Kim on pohjoiskorealaisittainkin poikkeuksellinen hahmo. Esimerkiksi tästä löytyvässä Wall Street Journalin profiilissa häntä luonnehditaan suoranaiseksi ”mysteerimieheksi”.
Siinä missä muuta asevoimien eliittiä pidetään erakkovaltiossa esillä kuin julkkiksia, on Kimin kohdalla pidetty vuosikausia varsin matalaa profiilia. Hänen statuksensa ei kuitenkaan ole epäselvä. Kenraali kuvattiin esimerkiksi syyskuussa Kim Jong-unin vieressä tarkastamassa erikoisjoukkojen tukikohtaa.
Sekä Ukrainan että Etelä-Korean hallinnot ovat vahvistaneet kenraalin saapuneen aiemmin Venäjälle. Hänen tehtävänään on integroida pohjoiskorealaiset Venäjän joukkoihin.
Tällä hetkellä rintamalla on tiettävästi noin 11 000 pohjoiskorealaista. Mediassa liikkuneiden vahvistamattomien tietojen mukaan Pohjois-Korea voi kuitenkin lopulta lähettää sotaan jopa 100 000 sotilasta, jos liitto Venäjän kanssa kehittyy nykytahdilla. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puhunut vastaavista luvuista.
Kim Yong Bokia luonnehditaan erääksi Pohjois-Korean tärkeimmistä sotilasjohtajista. Hänen lähettämisensä Ukrainan rintamalle kielii todennäköisesti Kim Jong-unin sitoutumisesta Venäjän tukemiseen.
Etelä-Korean hallituksen rahoittaman Korea Institute for Defense Analyses -ajatushautomon asiantuntija Jeon Kyung-joon mukaan varjoissa pidetty erikoisjoukkojen komentaja tuotiin syksyllä julkisuuteen Kim Jong-unin rinnalla, koska Moskovalle haluttiin näyttää, että kyse on diktaattorin luottomiehestä.
– Hänen piilossa pitämiselleen oli hyvä syy – tähän asti. Hän on selvästikin todistanut kulisseissa olevansa luottamuksen arvoinen, Jeon sanoo WSJ:lle.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kaikesta huolimatta Kim Yong Bokista tiedetään silti yhä yllättävän vähän.
Etelä-Korean valtion Pohjois-Korean eliitistä ylläpitämässä tietokannassa on huippukenraalista tiettävästi vain nimi, sotilasarvo ja tehtävä. Hänen ikäänsä, kotikaupunkiaan tai mitään muutakaan henkilökohtaista tietoa ei tiedetä.
Pohjois-Korean valtiollinen media mainitsi kenraalin ensi kertaa lyhyesti vuonna 2015, kun hänet nostettiin erikoisjoukkojen komentajaksi. Vuonna 2016 hänet nimitettiin Pohjois-Koreaa nimellisesti johtavan työväenpuolueen keskuskomiteaan.
North Korea Leadership Watch -sivuston mukaan Kim ylennettiin kenraalieverstiksi vuonna 2017. Sivustolla huomautetaan, että samalla kertaa ylennettiin muita korkeita upseereita, joilla tiedetään olevan läheiset suhteet Kim Jong-uniin. Vuonna 2020 Kim Yong Bok oli Kim Jong-unilta lahjapistoolin saaneiden kenraalien yhteiskuvassa eturivissä vain yhden miehen päässä itse diktaattorista.
– Kim Jong-un haluaa viestiä venäläisille: ”lähetän yhden huippumiehistämme, hän istuu vieressäni”, Pohjois-Korean hallintoon erikoistunut Stimson Centerin tutkija Michael Madden sanoo.