Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushevia on totuttu pitämään taustavaikuttajana, joka ei juuri näy julkisuudessa. Muun muassa turvallisuuspalvelu FSB:n johtajana aiemmin toiminut Patrushev on kuitenkin viime aikoina esiintynyt laajasti venäläismedioissa jakamassa mielipiteitään niin Ukrainan sodasta kuin politiikastakin.
– Se, että tämä tunnetusti yksityisyydestä nauttiva hahmo – harmaista kardinaaleista harmain – on yllättäen näin aktiivinen julkisuudessa, on itsessään sekä huolestuttava, että rohkaiseva merkki, eturivin Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeotti kirjoittaa Raam op Russlandin kolumnissaan.
Hän luonnehtii Patrushevia ”Venäjän vaarallisimmaksi mieheksi” ja ”haukkojen haukaksi”. Patrushevin aseman kasvu kertoo Galeottin mukaan siitä, miten sota Ukrainassa on muuttamassa Venäjää täydeksi valvontayhteiskunnaksi. Se, että Patrushev joutuu jatkuvasti perustelemaan kantojaan julkisuudessa, osoittaa Galeottin mukaan kuitenkin, että valtakoneistosta löytyy yhä vastarintaa entisen KGB-miehen ajamalle ”vaaralliselle hiipivälle totalitarismille” .
Mark Galeottin mukaan Nikolai Patrushevilla on valtavasti vaikutusvaltaa, mutta ei lainkaan todellista perustuslaillista valtaa. Hänen johtamansa turvallisuusneuvosto on käytännössä neuvoa-antava eli, jossa keskeiset turvallisuuspäättäjät voivat tavata, keskustella ja antaa tietoa presidentti Vladimir Putinille.
Patrushevin vuonna 2008 alkaneella valtakaudella turvallisuusneuvosto on Galeottin mukaan kehittynyt ikääntyvien kenraalien ja vakoojien loppusijoituspaikasta vaikutusvaltaiseksi toimijaksi. Nykyisin sen alaisuuteen värvätään nuoria ja kunnianhimoisia asiantuntijoita, tiedusteluvirkailijoita ja sotilaita.
– Valtaosa presidentin pöydälle päätyvästä turvallisuuteen liittyvästä materiaalista on laadittu, editoitu tai ainakin hyväksytty [turvallisuusneuvoston] sihteeristössä, Galeotti kirjoittaa.
Samalla Nikolai Patrushevista on tullut hänen mukaansa Vladimir Putinin lähin mies ja käytännössä presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja. Mark Galeotti korostaa, ettei Patrushev ole yksin muodostamassa presidentin kuvaa ulkomaailmasta. Venäjän turvallisuuspalvelut pitävät asiantuntijan mukaan yhä tiukasti kiinni oikeudestaan informoida presidenttiä suoraan. Nikolai Patrushev on kuitenkin Mark Galeottin mukaan tässä roolissa kaikkein tärkein yksittäinen toimija.
”Haukkojen haukka”
Arvostettu Venäjä-kirjailija ja toimittaja Catherine Belton kertoi hiljattain sisäpiirin lähteisiin perustuvassa Washington Postin artikkelissaan, että Nikolai Patrushevin vaikutusvalta Kremlissä on kasvanut. Beltonin mukaan Moskovan yhä aggressiivisemmaksi käyvä linja heijastelee Patrushevin ajattelua. Beltonin lähteiden mukaan presidentti Putin uskoo yhä vakaasti voittavansa Ukrainassa. Venäjän kerrotaan valmistautuvan pitkään kulutussotaan ja ”talousaseen” kovaan käyttöön länsimaita vastaan. Jutun mukaan Kremlissä luotetaan, että Lähi-idän ruokapula johtaa Eurooppaa heiluttaviin pakolaisaaltoihin ja poliittiseen myllerrykseen, joka nakertaa halua ja kykyä tukea Ukrainaa.
Mark Galeottin mukaan Nikolai Patrushev on ollut kaikkien tärkeiden turvallisuuspäätösten keskiössä vuosikausia ja osoittanut samalla olevansa todellinen ”haukkojen haukka”, joka uskoo aidosti lännen muodostavan eksistentiaalisen poliittisen uhan Moskovalle.
Asiantuntija huomauttaa Patrushevin olleen vakuuttunut siitä, että Ukrainan vuosien 2013 ja 2014 Maidanin kumous oli pelkkä Yhdysvaltain tiedustelun juoni. Turvallisuusneuvoston johtajan on väitetty olleen myös Venäjän masinoiman Montenegron vuoden 2016 vallankaappausyrityksen takana.
– Hänen näkemyksensä vaikuttavat olevan yhdistelmä salaliittoteorioita, vainoharhaa ja perinteistä valtiojohtoisuutta, Mark Galeotti summaa.
Hänen mukaansa ongelma Patrushevin kohdalla on, että ”hän ei ole tyhmä eikä huijari”.
– Hän on älykäs, päättäväinen, ahkera ja kykenee omaksumaan nopeasti monimutkaisia kokonaisuuksia. Toisin kuin niin moni entinen neuvostoajan johtaja, hän ei kiusaa alaisiaan pönkittäkseen omaa asemaansa vaan on sen sijaan tunnettu hyvistä tavoistaan ja kyvystään kuunnella, Galeotti sanoo.
Patrushevia ei pidetä myöskään venäläispäättäjäksi erityisen korruptoituneena.
Sota Natoa vastaan
Nikolai Patrushevin uskotaan olevan keskeinen vaikuttaja Venäjän Ukraina-strategian takana. Vaikka sota ei olekaan kulkenut Moskovan alkuperäisten suunnitelmien mukaan, näyttää Patrushev Galeottin mukaan uskovan, että Venäjän on jatkettava samalla linjalla tilanteen uudelleen arvioinnin sijaan. Patrushev on myös yksi keskeisistä päättäjistä, jotka pitävät Ukrainan sotaa todellisuudessa sotana länttä ja Natoa vastaan.
– Hän on lisäksi tarpeeksi älykäs ymmärtääkseen, että kamppailusta tulee pitkä ja vaikea, mutta tarpeeksi muistamaton uskoakseen, että ratkaisu on yrittää toistaa neuvostoajan suunnitelmatalous, Galeotti kirjoittaa.
Hän muistuttaa Patrushevin ajaneen julkisesti ”syvää Venäjän talouden uudelleenjärjestelyä” ja jopa sotakommunismiin verrattavaa talousajattelua. Teknokraattien ääni voitti kuitenkin lopulta ja taloustoimet annettiin pääministeri Mihail Mishustinin hallituksen ja Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullinan käsiin. Mark Galeotti huomauttaa, ettei tämä välttämättä jatku loputtomiin.
– Patrushev saattaa hyvinkin haistaa veren tai ainakin yrittää asemoida itsensä yrittääkseen uudestaan alistaa talouden turvallisuuskoneistolle.
Galeotti muistuttaa, että kaikki on Nikolai Patrushevin ajattelussa sotaa.
– Ja tämä mies seisoo presidentin rinnalla, hän toteaa.
Asiantuntija ei allekirjoita toistuvia artikkeleita, joissa Patrushevista maalataan Vladimir Putinin seuraajaa tai sijaista. Hänen mukaansa tällainen ratkaisu olisi perustuslaillisesti mahdoton ja poliittisesti vaarallinen. Galeottin mukaan Patrushev ei ole myöskään koskaan hakenut suoraa poliittista valtaa vaan nauttinut kulisseissa vaikuttamisesta.