Syyrialaiset opiskelijat Vladimir Putinia tukevassa mielenosoituksessa. AFP - LEHTIKUVA

”Hän soveltaa valtansa pysyvyydestä huolehtivien vanhaa tapaa”

Entisen KGB-kollegan mukaan Vladimir Putinin arvostelukyvyssä ilmeni ongelmia jo nuorena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän viimeaikaiset sotatoimet Ukrainassa ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä yhä pienemmässä piirissä päätöksiään tekevän presidentti Vladimir Putinin arvostelukyvystä ja henkisestä tilasta. Ranskalaislehti Le Figaro on haastatellut aiheesta entistä KGB-upseeria Sergei Žirnovia, joka aloitti tiedustelu-uraan tähtäävät opintonsa vuonna 1984 samalla vuosikurssilla kuin Putin.

– KGB:ssä vietimme aikamme valehtelemalla. Siihen ammatti perustuu, Ranskassa nykyisin elävä Sergei Žirnov sanoo Le Figarolle.

Putinin nykyisen toiminnan ymmärtämiseksi Žirnov kehottaa syventymään hänen ansioluetteloonsa. KGB:ssä Putin palveli ensin yhdeksän vuotta poliittisessa poliisissa Leningradissa ja sitten vastavakoilutehtävissä ennen kuin hänet lähetettiin vuoden kestäneelle kurssille Moskovan Andropov-instituuttiin, jossa valittiin ja koulutettiin ulkomaille lähetettävät vakoojat.

– Lukuvuoden päättyessä kouluttajat julistivat hänet palvelukseen kelpaamattomaksi, sillä hänen katsottiin olevan kyvytön arvioimaan oikein päätöksiään ja niiden seurauksia hänelle itselleen ja KGB:lle. Niinpä hänet passitettiin takaisin Leningradiin, ennen kuin hänelle järjestettiin yhteysupseerin paikka eräässä DDR:n maakuntakaupungissa. Meille KGB:n vakoojille se oli mitätön pesti, Žirnov toteaa.

– Hänen KGB-ajallaan oli joka tapauksessa suuri merkitys hänen poliittiselle tulevaisuudelleen. Siellä hän rakensi lähipiirin, joka olosuhteiden ja röyhkeyden poikkeuksellisen yhdistelmän ansiosta seurasi häntä vallan huipulle nousten keskeisiin asemiin tiedustelupalveluissa, logistiikassa ja suurissa valtionyhtiöissä.

Omituinen tapa toimia

Pitkän valtakautensa aikana Putin on Žirnovin mukaan muuttunut paljon eikä kuuntele enää ketään.

– Ei edes FSB:tä (KGB:n seuraajaorganisaatiota), joka sekin toimittaa hänelle vain typistettyjä, hänen fantasioitaan ruokkivia raportteja. – – Häntä ei voi sanoa hulluksi, se olisi epätarkkaa ja loukkaavaa. Mutta hänestä on tullut vainoharhainen, ja hänellä on psykopaattisia taipumuksia, Žirnov sanoo.

Koronapandemian aikana Putin näyttää hänen mukaansa eristäytyneen muusta maailmasta entistäkin totaalisemmin.

– Hänen toimintatapansa on omituinen. Hän vihaa kokouksia, koska niihin osallistuu useita ihmisiä ja siis useita todistajia. Hän inhoaa päätöksentekoa eikä halua sen tulevan ilmi, joten hän tapaa ihmiset mieluummin vastaan yksitellen ja yksi toisensa jälkeen, Žirnov toteaa.

– Hän itse asiassa soveltaa valtansa pysyvyydestä huolehtivien itsevaltiaiden vanhaa hajota ja hallitse -lähestymistapaa silloinkin, kun se tarkoittaa idioottien nimittämistä vastuullisiin tehtäviin. Se näkyy nyt käytännössä, kun Venäjän armeija kompuroi vakavasti Ukrainassa.

Kärsimistään takaiskuista huolimatta Putin näyttää Žirnovin mukaan kiiruhtavan sitkeästi eteenpäin.

– Minusta vaikuttaa miltei siltä, että hän on päättänyt tehdä poliittisen ja taloudellisen itsemurhan, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)