Kasvomaskien käyttö vähentää hengitystieinfektioiden leviämistä tehokkaasti.
– Koronapandemian aikana pääsi leviämään sellainen käsitys, ettei maskeista olisi mitään hyötyä. Se harhaluulo pitää saada oikaistua ennen seuraavaa pandemiaa, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä Työpiste -verkkolehdessä.
Työpiste on Työterveyslaitoksen julkaisema verkkolehti, joka käsittelee ajankohtaisia työhyvinvointiin liittyviä teemoja.
Mäkelä on käynyt kollegoidensa kanssa läpi 158 tutkimusartikkelia maskien tehokkuudesta.
Tutkimusten mukaan maskien käyttö vähensi tartuntoja.
– Tätä käsiteltiin laajan tutkimuskatsauksemme 53 tutkimusartikkelissa. Niistä 39:ssä todettiin, että maskien käyttö ehkäisi taudinaiheuttajien leviämistä. Erityisen tehokkaita maskit olivat, kun kyseessä oli uusi hengitystieinfektioita aiheuttava virus, jolle ihmisillä ei ollut vasta-aineita, Mäkelä kertoo Työpisteelle.
– Edes kangasmaskit eivät olleet tehottomia, mutta kirurgiset maskit eli suu-nenäsuojukset antoivat kangasmaskeja paremman suojan. Kaikkein tehokkaimmin käyttäjäänsä suojasivat hengityksensuojaimet eli FFP2- ja FFP3-luokan suojaimet.
Kirurgiset maskit olivat tehokkaimmillaan sairastuneen kasvoilla.
– Se vähensi ympäristöön pääseviä taudinaiheuttajia ja pienensi tartuntariskiä, Mäkelä kertoo.
FFP2- ja FFP3-luokan suojainten ylivertaisuus johtui tutkimusten mukaan siitä, että niillä on suurempi hiukkasten suodatustehokkuus kuin muilla maskeilla ja ne on muotoiltu siten, että ne vuotaisivat reunoiltaan mahdollisimman vähän.
Tutkimusartikkeleissa oli tietoa myös kasvojen edessä olevista visiireistä.
– Visiiri suojaa suorilta roiskeilta, joten lähietäisyydellä ne pysäyttävät pisaroiden lennon. Visiiri ei kuitenkaan suojaa ilmassa leijuvilta aerosoleilta, koska ne leviävät epätasaisesti ilmavirtojen mukana. Visiiriä kannattaakin käyttää kirurgisen maskin tai hengityksensuojaimen ohella, kuten sairaanhoidossa ja covid-19-näytteenotossa tehtiinkin pandemia-aikana, Mäkelä kertoo.
Tutkimusten mukaan maskien käyttövelvoitteella pystyttiin vähentämään tautien leviämistä yhdessä muiden keinojen kanssa. Niitä olivat muun muassa kotiin jääminen sairaana, turvavälien pitäminen toisiin ihmisiin, etätyö ja hyvä käsihygienia.
– Käyttövelvoite on sitä tehokkaampi, mitä suurempi auktoriteetti sen määrääjällä on. Tämä kannattaisi tiedostaa tulevaisuuden pandemioissa covid-19-oppina.
Eniten hyötyä käyttövelvoitteesta on tartuntojen ollessa huipussa.
– Käyttövelvoitteen oikealla ajoituksella on siis merkitystä. Erään tutkimuksen mukaan maskien käyttövelvoitteilla pystyttiin vähentämään tartuntoja peräti 47 prosenttia.