Avioliittoon menemistä ei kannata kiirehtiä. PIXABAY

Harkitsetko naimisiin menemistä? Selvitä nämä asiat ensin

Liian hätäinen vihkiminen voi tulla kalliiksi.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Avioliittoon meneminen on iso elämänmuutos. Naimisiin menemistä ei kuitenkaan kannata kiirehtiä, vaan ennen vihkimistä kannattaa selvittää tietyt asiat. Huolellisen selvityksen avulla voidaan välttyä myöhemmin monilta ikäviltä yllätyksiltä.

Monet tärkeät seikat liittyvät juridiikkaan ja etenkin varallisuutta koskeviin asioihin. Juristi Sanna Svahnin mukaan aivan aluksi kannattaa ottaa huomioon sekä oma että puolison tausta. Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee varallisuuserot ja sen, kuinka paljon osapuolet ovat ehtineet omaisuuttaan kerryttämään.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Jos toinen osapuolista on varakkaampi ja ollut työelämässä pidempään, kannattaa miettiä, miten nämä asiat halutaan huomioida [avioliittoon mennessä], Svahn pohtii Verkkouutisille.

Varallisuuserojen lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, onko jommallakummalla osapuolella lapsia aiemmista liitoista. Myös yhteiseloa koskevia kysymyksiä kannattaa miettiä hyvissä ajoin etukäteen.

– Hankitaanko omaisuutta yhteisesti vai pidetäänkö omaisuus yhden puolison nimissä? Miten omaisuuden hankintojen ja nykyisen omaisuuden osalta halutaan menetellä? Nämä ovat sellaisia asioita, joita kannattaa käydä läpi, Svahn toteaa.

Tyypillinen esimerkki yhteisen omaisuuden hankkimisesta on yhteisen asunnon ostaminen. Pariskunnan kannattaa keskustella tarkasti siitä, ottavatko he yhteisen vai erillisen asuntolainan, mitkä ovat heidän omistussuhteensa asunnossa.

Jos laina on molempien nimissä, osapuolten kannattaa keskustella myös siitä, millä tavalla yhteistä lainaa lyhennetään. Jotkut pariskunnat ovat sopineet keskenään, että toinen osapuoli vastaa lainanlyhennyksistä, kun taas toinen huolehtii perheen arkisista menoista, kuten ruokakuluista. Erotilanteessa tämä voi muodostua ongelmaksi, jos asuntolainaa lyhentänyt osapuoli vaatii lainanlyhennyksiä huomioitavaksi osituksessa.

Varallisuuskysymyksiin liittyy oleellisesti sekin, onko toinen osapuoli juuri saanut tai saamassa perintöä tai suurta lahjaa. Myös nämä asiat kannattaisi huomioida ennen avioliiton solmimista.

– Näen, että nämä ovat sellaisia asioita, joista olisi hyvä keskustella. Juristina itse olen tullut mukaan kuvioihin usein siinä tilanteessa, kun osapuolilla tilanne on mennyt riitaisaksi, Svahn kertoo.

Varallisuuserojen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota puolison rahankäyttöön. Se voi aiheuttaa ongelmia, mikäli puolisoiden rahankäyttö poikkeaa merkittävästi toisistaan.

– Joskus toiselle on voinut tulla yllätyksenä puolison holtiton rahankäyttö. Tai siitä ei ole sovittu riittävän selkeästi, kuinka paljon puolisojen pitäisi panostaa yhteiseen talouteen. Tämän merkitys kasvaa etenkin silloin, kun perheeseen tulee lapsia.

Yksi keskeinen asia on sekin, saako toinen vanhemmista jäädä kotiin lapsen kanssa.

– Kannattaa selvittää, onko siihen varaa ja onko se molemmille osapuolille ok. Tämä on myös sellainen asia, josta usein taistellaan erotilanteissa. Toinen voi kokea tienanneensa perheen rahat, kun toinen jäi vain kotiin. Siksi näistä olisi hyvä puhua, Svahn kertoo.

Erotilanteessa puolisoilla voi tulla riitaa omaisuuden jakamisesta. Nämä riidat olisi ollut vältettävissä avioehtosopimuksella. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Avioehto suojaa monilta erimielisyyksiltä

Avioerotilanteessa osapuolten omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan tasan. Tämä määrittää avio-osuuden suuruuden ja varakkaampi puoliso maksaa tasinkoa vähemmän omistavalle. Tilanteen voi välttää avioehdolla, jolloin rajataan aviopuolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen.

Svahnin mukaan myös avioehtoa tehtäessä voidaan sopia tietyistä asioista.

– Siitäkin kannattaa puhua, halutaanko avio-oikeutta rajoittaa vain tiettyyn määrään asti. Yksi tapa on toimia niin, että avio-oikeutta ikään kuin palautetaan sitä mukaa, mitä kauemmin avioliitto kestää, Svahn kertoo.

Svahnin mukaan moni aviopareja koskeva erimielisyys olisi vältettävissä, jos he olisivat tehneet aikanaan avioehdon.

– Lähinnä sopimuksen tarkoitus on määrittää se, mihin ei ole avio-oikeutta ja missä tilanteissa se on voimassa. Omaisuuden tarkemmasta jakamisesta voi sitten sopia sopimuksella avioeron varalle.

Nuorilla aviopareilla voi olla tilanne, että kummallakaan osapuolella ei ole kertynyt vielä merkittävästi omaisuutta. Silloin omaisuuden suojaaminen avioehdolla voi tuntua tarpeettomalta. Svahn suosittelee silti keskustelemaan asiasta.

– Jotkut avioparit voivat ajatella elävänsä todellakin yhteistaloudessa, jossa on vain yhteiset rahat eikä vain toisen osapuolen rahoja. Silti toiseen ihmiseen sitoutuessa asioista kannattaa keskustella, että miten toimimme nyt ja tulevaisuudessa omaisuuden kertyessä.

Avioehdon lisäksi avioparin kannattaa myös laatia testamentti mahdollisten kuolemantapausten varalle. Sen merkitys korostuu etenkin uusiperheissä, joissa avioparilla on lapsia aiemmista liitoista.

Ennen vihkimistä on todistettava, ettei avioliitolle ole esteitä. PIXABAY
Avioliitolle voi olla myös esteitä

Ennen avioliittoa solmittaessa on myös varmistettava, ettei avioliitolle ole esteitä. Näiden poissulkemiseksi on hankittava esteettömyystodistus.

– Ilman sitä ei voida vihkiä, Svahn muistuttaa.

Esteettömyystodistuksella varmistetaan, että vihkimiselle ei ole esteitä. Jos toinen osapuoli on vielä avioliitossa tai hänen avioeronsa ei ole tullut lainvoimaiseksi, avioliittoon vihkiminen ei ole mahdollista. Toinen este avioliitolle on se, jos osapuolet ovat liian läheisiä toisilleen. Suomen lain mukaan esimerkiksi sisko ja veli eivät voi mennä naimisiin keskenään.

Lain näkökulmasta nämä ovat ainoat tekijät, jotka voivat yksiselitteisesti estää avioliiton solmimisen. Svahnin mukaan joskus avioliiton solmiminen voi kaatua muistakin syistä.

– Joskus on ollut tapauksia, joissa toisen osapuolen varakas suku on painostamalla estänyt naimisiin menemisen tai vaatinut avioehtosopimuksen tekemistä, Svahn toteaa.

Juridisten kysymysten lisäksi avioliittoa suunnittelevan pitää huolehtia useista muista käytännön järjestelyistä. Tilanteesta riippuen niihin kuuluvat esimerkiksi hääkirkon varaus ja hääjuhlien pitopaikka. Mikäli toinen osapuolista ottaa avioliiton yhteydessä toisen osapuolen sukunimen, myös nimenmuutos aiheuttaa toimenpiteitä aina passin ja pankkikorttien uusimisesta alkaen.

Joskus avioparille voi tulla erimielisyyksiä aivan viime metreillä. Voi esimerkiksi olla tilanne, että hääjärjestelyt ovat pitkällä, mutta avioehdosta ei kaiken kiireen keskellä olla päästy yhteisymmärrykseen.

– Sitten voi tulla tilanne, että toinen osapuoli ei suostukaan allekirjoittamaan avioehtosopimusta. Siksi asia kannattaisi hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, Svahn muistuttaa.

Avioehdon merkitystä avioliittoon liittyvien riitojen ehkäisijänä ei voida vähätellä. Siksi sen ottaminen on suositeltavaa lähes aina. Avioehtoa voikin miettiä vakuutuksena mahdollisen avioeron varalle.

– Hankimme vakuutuksia muunkin omaisuuden turvaksi. Miksi sitten emme vakuuttaisi omaisuuttamme myös avioeron varalle?, Svahn kysyy.

Juridisten kysymysten lisäksi ihmisen kannattaa olla hyvin perillä siitä, millaisen ihmisen kanssa on menossa naimisiin. Varallisuuskysymysten ja juridisten seikkojen lisäksi tähän liittyvät esimerkiksi ihmisen luonne ja elintavat.

Toisaalta näiden seikkojen ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, kun kyse on omasta kumppanista.

– Nykyajan Suomessa monesti on ehditty asua yhdessä jo ennen avioliittoon menemistä, eli monessa tapauksessa ihmisestä tiedetään ainakin jonkin verran, Svahn tuumii.

LUE MYÖS:
Joka toinen avioliitto päättyy eroon – näin suojaat omaisuutesi
Älä tee tätä virhettä testamentin kanssa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)