Valtion palkansaajia edustavat pääsopijajärjestöt – Ammattiliitto Pro, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL – ovat antaneet lakkovaroituksen, joka koskee myös Hätäkeskuslaitosta. Työtaistelu toteutetaan 8.– 9. toukokuuta, ellei työtaistelua sitä ennen siirretä.
Lakkoon osallistuvat myös Suomen hätäkeskusammattilaisten liitto HALin jäsenet, mikäli sopua työriitaan ei synny sitä ennen. HAL on Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry:n jäsenyhdistys.
Työtaistelulla valtion palkansaajat hakevat yleisen linjan mukaista palkankorotusta.
– Lakkoon osallistuminen ei ole meille mieluinen ratkaisu, mutta se on välttämätöntä, jotta työriita saadaan ratkaistua, SPALin järjestön johtaja Pasi Jaakkola toteaa.
SPAL pitää täysin kohtuullisena, että valtiolla noudatetaan samaa palkankorotustasoa, jota voidaan pitää yleisenä linjana muilla sopimusaloilla.
Hätäkeskuslaitos on auttamisen ketjun ensimmäinen viranomaislenkki. Hätäkeskukset vastaanottavat hätäilmoituksia ja välittävät tehtävät eteenpäin auttaville viranomaisille ja yhteistyökumppaneille.
Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle tai merkittävää vaaraa omaisuudelle.
– Haluamme osaltamme varmistaa, että kansalaisten henkeen ja terveyteen liittyvät kriittiset tehtävät tulevat hoidetuksi mahdollisimman kattavasti lakosta huolimatta. Sen vuoksi suojelutyöstä ja sen määrästä sovitaan työnantajan kanssa, Jaakkola kertoo tiedotteessa.
HALin jäseniä työskentelee hätäkeskuksissa muun muassa hätäkeskuspäivystäjinä, ylipäivystäjinä ja vuoromestareina. HAL kuuluu SPALin kautta Ammattiliitto Jytyyn.