Maailmanlaajuisen Edelmanin luottamusbarometrin mukaan yli puolet alle 34-vuotiaista (53 %) hyväksyy jollain tavalla vihamielisen aktivismin yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseksi. Kaikista ikäryhmistä hyväksyjiä on 40 prosenttia.
Vihamielisen aktivismin muotoja ovat väkivalta ja sillä uhkaaminen, verkkohyökkäykset, disinformaation levittäminen sekä omaisuuden tuhoaminen.
Edelmanin luottamusbarometri julkaistiin nyt 25. kerran ja siihen vastasi yli 33 000 ihmistä. Kaikkiaan 28 maassa vuosittain toteuttava luottamus- ja uskottavuustutkimus keskittyy neljään osa-alueeseen, jotka kansalaisten luottamukseen valtiojohtoon, mediaan, yrityksiin ja hyväntekeväisyysjärjestöihin. Suomi ei kuulu tutkimukseen.
Korkea tyytymättömyys hallituksia ja yrityksiä kohtaan
Vastaajista 61 prosenttia tuntee kohtalaista tai korkeaa katkeruutta maiden hallituksia ja yrityksiä kohtaan.
Vastaajat kokevat, että hallitukset ja yritykset palvelevat rikkaita ja jättävät kansalaiset yksin. 67 prosenttia ajattelee, että rikkaat eivät maksa osuuttaan verotaakasta. 63 prosenttia pelkää laman uhkaavan työpaikkaa, ja samankokoinen joukko on huolissaan kauppasodista.
Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista (63 %) pelkää joutuvansa ennakkoluulojen, syrjinnän ja rasismin kohteeksi, mikä on peräti kymmenen prosenttiyksikköä viime vuotta enemmän. Syrjityksi tulemisen pelko on kasvanut selvästi niin miehissä ja naisissa kuin eri tuloluokissa.
Luottamuskuilu kasvaa – yritykset voivat toimia ratkaisijoina
– Barometrin tulokset ovat poikkeuksellisen jyrkkiä. Nyt on erityisen tärkeää pyrkiä palauttamaan luottamusta ja vastata ihmisten odotuksiin reiluudesta, sanoo Edelmania Suomessa edustavan Viestintätoimisto Drumin johtava konsultti Jussi Eronen.
Yritykset saavat barometrissa enemmän luottamusta kuin hallitukset. Yritykset nähdään ainoina toimijoina, jotka ovat sekä päteviä että eettisiä.
– Yrityksillä on tärkeä rooli luottamuksen rakentamisessa. Se ei tapahdu yksin, vaan yhteistyössä hallinnon ja kansalaisjärjestöjen kanssa, kertoo Eronen.
Hänen mukaansa luottamus on paikallista.
– Yritysten kannattaa tehdä yhteistyötä paikallisten yhdistysten kuten hyväntekeväisyysjärjestöjen sekä lasten ja nuorten arkea ja aktiivisuutta tukevien organisaatioiden kanssa. Ne vahvistavat osallisuutta ja rakentavat tulevaisuudenuskoa, Eronen sanoo.