Onnistuneet iskut Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan ovat asiantuntijan mukaan syynä siihen, miksi ohjushyökkäykset Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ovat jääneet niin vähäisiksi tämän talven aikana.
Virolainen turvallisuusasiantuntija ja ulkomaantiedustelun entinen johtaja Rainer Saks huomauttaa, että Kreml on yrittänyt pommittaa kohteita lähinnä Iranin toimittamilla räjähdelennokeilla. Niistä lähes kaikki on ammuttu alas.
– He eivät ole pystyneet aiheuttamaan merkittäviä vaurioita meneillään olevan talvikauden aikana, Saks sanoi ERR:n mukaan.
Hänen mukaansa ilmiön taustalla on Venäjän ohjuspula. Osa varastoista on pakko jättää reserviin yllättävien tilanteiden varalta.
Ohjustuotannon tarkka määrä ei ole tiedossa. Vuosi sitten pahimmillaan 40 prosenttia Ukrainan energiainfrastruktuurista oli korjattavana.
– Osa väittää tuotantoa suureksi, mutta osa kommentaattoreista on varmaankin langennut Venäjän propagandaan. Jos he tosiaan tuottavat ohjuksia kolmivuorotyönä, niin herää kysymys, miksei niitä käytetä laajassa mittakaavassa, Rainer Saks totesi.
Ukrainan ilmapuolustus on lisäksi merkittävästi vahvempi kuin vuosi sitten. Patriot-ohjuksilla on pudotettu viime viikkoina useita moderneja venäläishävittäjiä rintaman tuntumassa. Tämän kerrotaan vähentäneen ukrainalaisjoukkojen kannalta vaarallisten liitopommien käyttöä.
Mustanmeren laivasto on kärsinyt sodan aikana mittavia tappioita, mikä myös vähentää Venäjän kykyä toteuttaa ohjusiskuja. Rainer Saks muistuttaa Ukrainan moukaroineen Mustanmeren laivaston päämajaa ja johtamisjärjestelmiä risteilyohjuksilla ja muilla iskuilla.
– Tämä voi olla merkittävin syy sille, miksei Venäjä pysty enää toteuttamaan näitä hyökkäyksiä tehokkaasti, Saks totesi.