Soihtu valaisi Zaporižžjan voimala-aluetta venäläisjoukkojen saavuttua alueelle maaliskuussa. / mil.gov.ua

”He ovat seonneet täysin” – Ydinvoimala muutettiin tukikohdaksi

Ukrainalta vallatun voimalaitoksen tuntumaan on sijoitettu raketinheittimiä ja panssarivaunuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves hämmästelee tietoja, joiden mukaan Venäjän asevoimat olisi muuttanut Ukrainan suurimman ydinvoimalaitoksen Zaporižžjassa sotilastukikohdaksi.

– Venäläiset ovat seonneet täysin. Tuulen suunnasta riippuen käsitteet ”takaisku” ja ”oma maali” saavat aivan eri merkityksen myös Venäjän kannalta. Puhumattakaan [Vladimir] Putinin linnasta Sochissa, Ilves tviittaa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Kohteeseen on sijoitettu maamiinoja ja ohjusjärjestelmiä mahdollisen vastahyökkäyksen varalta, Wall Street Journal -lehti kertoo. Asiantuntijoiden mukaan onnettomuusriski on kohonnut, sillä kuuden reaktorin voimala sijaitsee lähellä rintamalinjan taisteluita.

Yli 500 venäläissotilasta otti voimalan haltuunsa maaliskuussa. Työntekijöiden, asukkaiden ja diplomaattien mukaan asemia on vahvistettu viime viikkoina useilla raskailla tykistöpattereilla.

Ukrainan joukot ovat asemissa joen toisella puolella noin viiden kilometrin päässä. Voimalaitoksen takaisinvaltaamista on pidetty riskialttiina mahdollisten ympäristöriskien vuoksi.

Yhteensä 5 700 megawatin laitoksen alueelle on sijoitettu BM-21 Grad- ja BM-30 Smertš -raketinheittimiä, panssarivaunuja ja miehistönkuljetusajoneuvoja, minkä lisäksi ympäröivä maasto on kaivettu täyteen juoksuhautoja. Venäjän valtiollisen Rosatom-yhtiön teknikot hallinnoivat laitosta maanalaisesta bunkkerista käsin.

Eurooppalaisen diplomaatin mukaan hyökkääjä on tehnyt laitoksesta tukikohdan tykistölleen, sillä Ukraina ei voi vastata tulitukseen riskien vuoksi. Ukrainan puolustusministeri Andriy Zagorodnyuk sanoo kriittisen infrastruktuurin valtaamisen ja sen käyttämisen kilpenä kuuluvan Venäjän taktiikkaan.

– Emme aio hyökätä suoraan voimalaitokseen. Ainoa tapa olisi saartaa se, eli vallata ympäröivä alue ja pyytää heitä lähtemään, ministeri sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS