Verkkouutiset

Suomessa kaikista listaamattomien yritysten omistajista 76 prosenttia on miehiä. LEHTIKUVA/MILLA TAKALA

He ovat tulojakauman huipulla

Listaamattomien osakeyhtiöiden omistajat kattavat liki puolet ylimpään prosenttiin kuuluvista tulonsaajista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:n mukaan oletuksena usein on, että yrittäjien huipputulot ovat menestyvän yritystoiminnan ansiota. Tämä onkin usein totta.

Uuden listaamattoman osakeyhtiön perustavat henkilöt tienaavat Suomessa keskimäärin noin 20 prosenttia enemmän kuin palkkatyössä olevat kymmenen vuotta yritystoiminnan aloittamisen jälkeen, huomioiden erot tuloissa ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tutkimuksen perusteella yrittäjyys on yhteydessä tulojen kasvuun kautta koko tulojakauman. Yhteys yrittäjyyden ja parempien tulojen välillä pätee siis myös niille henkilöille, joiden tulot olivat alhaiset ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

VATT:n mukaan uusien yrittäjien todennäköisyys päätyä huipputuloisimman yhden prosentin joukkoon on selvästi suurempi kuin tavallisten palkansaajien kautta koko tulojakauman. Yrittäjyys siis näyttää mahdollistavan isotkin harppaukset tuloissa myös aiemmin vähemmän tienanneille.

Yrittäjät ovat usein jo entuudestaan hyvätuloisia

VATT:n mukaan tulojen nopeampi kasvu on kuitenkin vain osa selitystä. Yrittäjäksi ei useimmiten päädytä sattumanvaraisesti.

– Keskeinen havainto suomalaisesta aineistosta on, että huipputuloiset palkansaajat ovat selkeästi yliedustettuina uusien osakeyhtiöiden perustaneiden joukossa. Ylimpään viiteen prosenttiin tulojakaumasta kuuluneet henkilöt perustavat jopa lähes viidenneksen kaikista uusista listaamattomista osakeyhtiöistä Suomessa, ja ylimpään yhteen prosenttiin kuuluneet henkilöt lähes viisi prosenttia kaikista näistä yrityksistä.

VATT:n mukaan nämä havainnot osoittavat, että iso osa uusista yrittäjistä oli tulojakauman huipulla jo ennen yrityksensä perustamista. Tämä tulojen mukaan tapahtuva valikoituminen on tulojen kasvun ohella merkittävä selittäjä sille, miksi yrittäjät ovat yliedustettuina tulojakauman yläpäässä.

Lisäksi työmarkkinoilla aiemmin loistaneet kovapalkkaiset henkilöt pärjäävät VATT:n aineiston perusteella erityisen hyvin myös yrittäjinä.

– He saattaisivat tosin olla lähellä tulojakauman huippua myös palkansaajina, elleivät olisi perustaneet omaa yritystä. Huomionarvoista on myös se, ettei valmiiksi hyvätuloisten valikoituminen yrittäjiksi selity sillä, että nämä perustaisivat esimerkiksi yhden henkilön konsulttifirmoja, joiden kautta he myyvät omaa työpanostaan muille yrityksille.

Yli neljännes tulohuipulta tulevien yrittäjien firmoista toimii rakentamisen, tukkukaupan ja ravitsemuksen toimialoilla.

Hyvätuloisten perustamat yritykset myös palkkaavat keskimäärin selvästi muita yrityksiä enemmän työntekijöitä.

Suurituloisimpien yrityksiin kertyy jakamattomia voittoja

Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi yritysvarallisuudella ja perheyrityksillä on oma roolinsa yrittäjien tulokehityksessä.

VATT:n mukaan yrityksiin jätetty jakamaton voitto on merkittävästi keskittynyt suurituloisimpien henkilöiden omistamiin yrityksiin.

– Jakamaton voitto kasvattaa yritysvarallisuutta, ja se voidaan ajatella yrittäjien ja omistajien tulona, joka voidaan tulevaisuudessa realisoida esimerkiksi myyntivoittoina yritystä myytäessä.

VATT:n mukaan tämä varallisuus ei näy rekisteripohjaisessa tuloaineistossa, jotka sisältävät vain yrityksestä nostetut palkka- ja osinkotulot. Tulohuipulla tämän tavallisesti havaitsemattoman tulon osuus kokonaistulosta on varsin suuri, sillä suurituloisimman yhden prosentin kaikista tuloista jakamattomien voittojen osuus on lähes 20 prosenttia.

Varallisuus ja tulot keskittyvät sukupolvien ajan

Yritysten periytyminen ja yritysomaisuuden siirtäminen seuraavalle sukupolvelle vaikuttavat merkittävästä huipputulojen kehitykseen ja tuloeroihin.

Yritysomistusten jakautuminen perheenjäsenten kesken on vahvasti sidoksissa omistajan tuloihin. Alaikäiset lapset eivät tyypillisesti omista vanhempiensa listaamattomia osakeyhtiöitä. alaikäiset lapset ovat yrityksen osaomistajina vain noin kahdessa prosentissa niistä useamman omistajan yrityksistä, joissa yhdellä henkilöllä on merkittävä omistajuus.

Yritysomistuksen siirtäminen alaikäisille lapsille on kuitenkin huomattavasti yleisempää suurituloisimman yhden prosentin keskuudessa.

Suurituloisten omistamista yrityksistä lähes neljällä prosentilla on alaikäisiä lapsia merkittävinä osaomistajina. Yhdessä tulohuipulle kasautuvan varallisuuden kanssa tällä ilmiöllä on todennäköisesti kauaskantoisia ylisukupolvisia vaikutuksia tulojen ja varallisuuden jakautumiseen Suomessa.

Valtaosaa listaamattomien yritysten omistajia yhdistää myös sukupuoli. Suomessa kaikista listaamattomien yritysten omistajista 76 prosenttia on miehiä. Tämä heijastuu osaltaan myös tulohuipun sukupuolijakaumaan. Ylimmässä yhdessä prosentissa tulonsaajia naisten osuus on vain noin 20 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Yrittäjyys

He ovat tulojakauman huipulla

Listaamattomien osakeyhtiöiden omistajat kattavat liki puolet ylimpään prosenttiin kuuluvista tulonsaajista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)