Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa kokouksiin osallistuneet henkilöt arvioivat Wall Street Journal -lehden mukaan, että 81-vuotiaan demokraattipresidentin korkea ikä vaikuttaa yhä selvemmin hänen tehtäviensä hoitoon.
Joe Bidenin kerrottiin muun muassa lukeneen usein suoraan paperista ja pitäneen puheenvuoroissaan pitkiä taukoja. Alahuoneen puhemies Mike Johnson väitti Bidenin muistin heikentyneen. Valkoinen talo on kiistänyt johdonmukaisesti vastaavat väitteet ja sanonut niiden olevan osa republikaanien vaalikampanjaa.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindénin mukaan kohua herättäneessä artikkelissa ei ollut sinänsä mitään uutta. Mielipidekyselyiden perusteella on selvää, että Joe Bidenin ikä huolettaa äänestäjiä.
– Ne, jotka Bidenin kanssa työskentelevät, katsovat varmaan kriittisemmällä silmällä näitä ikääntymisen merkkejä. Verrattuna siihen, jos kyse olisi nuoremmasta hahmosta, tai jos hän ei olisi ehdolla toiselle nelivuotiskaudelle. Kyllähän hän on hyvin iäkäs siihen, että pyrkii vielä noin vaikutusvaltaiseen ja stressaavaan tehtävään, Maria Lindén sanoo Verkkouutisille.
Wall Street Journal pohjasi tietonsa kymmeniin lähteisiin, joista tosin suurin osa oli republikaaneja. Useat lähteet nojasivat saman henkilön kertomukseen tietyn kokouksen sisällöstä.
– Täytyy myös muistaa, että Joe Biden on ollut nuoresta lähtien hieman sekava viestijä, joka menee sanoissaan sekaisin. Mike Johnsonin mainitsemat asiat kuulostivat mielestäni sellaisilta, joita Biden olisi voinut tehdä missä iässä tahansa, Lindén toteaa.
Ikääntymisen merkit voivat näin ollen vaikuttaa todellisuutta suuremmilta. Toisaalta jos presidentillä olisi muistisairaus, voisivat sen oireet mennä pitkään hänen puhetyylinsä piikkiin.
Tutkija huomauttaa Donald Trumpin rakentaneen jo vuosikausia kannattajiensa kanssa mielikuvaa siitä, että Biden olisi ”höppänä” ja liian vanha. Trump ei ole itsekään kovin nuori 77-vuotiaana, mutta hänen yleinen olemuksensa on ollut elinvoimaisempi.
Maria Lindénin mukaan ex-presidentin olemus muuttui hänen jouduttuaan oikeusjärjestelmän hampaisiin.
– Mielestäni oikeudenkäynnit ovat selvästi kuormittaneet häntä. Tietysti on ihan luonnollista, että jos ihminen miettii, voiko joutua loppuelämäkseen vankilaan, tämä ei tee kenenkään toimintakyvylle hyvää. Kun on iäkkäästä ihmisestä kyse, ei ole ihme, jos alkaa näyttää vähän vanhemmalta.
– Donald Trump oli hahmo, joka uhkui usein raivoa, mutta kuitenkin myös elinvoimaa. Häntä kuvattiin murskauspallon kaltaisilla hyvin dynaamisilla termeillä, ja hän käytti tätä edukseen vuoden 2016 esivaaleissa Jeb Bushia vastaan, joka olisi ollut republikaanieliitille mieluisampi ehdokas, Lindén sanoo.
Tuoreimpien mielipidekyselyiden perusteella Donald Trumpilla on pieni johtoasema marraskuun vaaleihin. RealClearPolitics-sivuston keräämän gallup-keskiarvon perusteella Trumpia äänestäisi 46,5 prosenttia ja Bidenia 45,4 prosenttia amerikkalaisista. Ratkaisevissa osavaltioissa ero on Trumpin hyväksi 3,1 prosenttiyksikköä.
Talous on perinteisesti ollut tärkeä teema Yhdysvaltain vaaleissa. Tutkijan mukaan näin on edelleenkin, vaikka monet äänestävät identiteetin ja kulttuurisotien teemojen kautta. Kyselyiden perusteella monet amerikkalaiset kokevat henkilökohtaisen taloustilanteensa olevan nyt heikompi verrattuna Donald Trumpin virkakauteen.
– Tulos tulee olemaan pienestä kiinni, ja siihen vaikuttaa moni tekijä muutamassa ratkaisevassa osavaltiossa ja vaalipiirissä. Saa nähdä, tuleeko ennen vaaleja vielä isompia teemoja, kuten toisen ehdokkaan terveysongelma tai isompi kömmähdys, Lindén sanoo.