Kuluttajat ovat tällä hetkellä mieluummin liian varovaisia kuin liian rohkeita, kun moni kerää puskuria pahan päivän varalle. LEHTIKUVA/AADA PETÄJÄ

Ekonomisti näkee ilmassa varovaisen positiivisia merkkejä

Pitkään heikosti kehittynyt talous heijastuu myös työmarkkinoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Työttömyysasteen trendi on noussut jo yli kahden vuoden ajan, toteaa Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli tammikuussa 38 000 enemmän kuin vuosi sitten, ja ⁠20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku on laskenut 76,5 prosenttiin vuodentakaisesta 77,5 prosentista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Heikko yksityinen kulutus ja jyrkästi lisääntyneet konkurssit näkyvät selvästi työttömien määrän kasvuna, Ohlsbom sanoo.

15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli tammikuussa 8,9 prosenttia. Työttömiä oli tammikuussa 269 000, josta 149 000 oli miehiä ja 120 000 naisia.

– Työttömyys kasvaa, mutta samaan aikaan myös avoimien työpaikkojen määrä on laskenut, mikä vaikeuttaa uudelleentyöllistymistä, Ohlsbom huomauttaa.

Hänen mukaansa ilmassa on myös varovaisen positiivisia merkkejä.

– Kuluttajien ostovoima saa tukea laskeneista koroista ja matalana pysyneestä inflaatiosta, ja asuntokaupoilla on havaittavissa heräämisen merkkejä. Yritysten näkymissä pohjakosketus on jätetty taakse ja luottamus tulevaan varovaisessa kasvussa.

Ohlsbomin mukaan laskeneet korot, kuluttajien kasvava ostovoima ja muut positiiviset tekijät eivät toistaiseksi näy kuluttajien luottamuksessa tai yksityisessä kulutuksessa.

– Suhdannetilanne on edelleen haastava, ja geopoliittinen myllerrys luo epävarmuutta kotimaassa sekä kansainvälisillä markkinoilla. Kun talouden käänne lopulta saapuu, työmarkkinat reagoivat siihen viiveellä. Tämänhetkisten tietojen valossa työllisyystilanteen kohenemista on turha odottaa vielä lähiaikoina, Ohlsbom arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS