Pistekirjoituksen keksimisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 200 vuotta, Näkövammaisten liitto muistuttaa.
Sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten tiedonsaanti mullistui vuonna 1824, kun ranskalainen Louis Braille keksi kuuteen kohopisteeseen perustuvan kirjoitusjärjestelmän, jonka avulla voi lukea tekstiä, nuotteja ja numeroita.
Suomen näkövammaisyhteisö ja Näkövammaisten liitto viettävät juhlavuotta erilaisten tapahtumien merkeissä ja muistuttavat suomalaisia pistekirjoituksen merkityksestä käyttäjilleen. Juhlavuoden sloganina on ”Täydet pisteet”.
Pistekirjoitus on edelleen käytössä, vaikka tekniikan kehittymisen myötä sen käyttötavat ovat osittain muuttuneet. Enää kokonaisia kirjoja lukee harvempi pisteiden osaaja, mutta sen sijaan arjen pistemerkinnät ovat vilkkaassa käytössä ja voivat helpottaa elämää paljon. Myös esimerkiksi vieraan kielen opettelussa pistekirjoituksen osaamisesta on suuri hyöty, kun sanojen oikeinkirjoituksen voi tarkistaa pisteillä.
Espoolainen Sari Karjalainen on käyttänyt aktiivisesti pistekirjoitusta vuosikymmeniä.
– Käytän pistekirjoitusta, kuten näkevä ihminen käyttää tavallista kirjoitusta arjessaan. Käytän langatonta pistenäyttöä muistiinpanovälineenä kynän ja paperin virassa ja luen laulun sanoja kuorossa tai karaokessa. Kirjoitan kirjeitä ja kortteja. Merkitsen kodin tärkeät asiat pistemerkinnöin: maustepurkit, laturit, cd-levyt. Luen kauno- ja tietokirjoja pistetekstinä, kun haluan lepuuttaa korviani äänikirjoilta, musiikilta ja ympäristön hallinnalta. Pistemerkinnöin varustetut pelikortit ovat minulla myös plakkarissa, Karjalainen kertoo tiedotteessa.
Pistekirjoitusta juhlistetaan vuosittain 4. tammikuuta, jolloin vietetään maailman pistekirjoituspäivää. Päivämäärä on valikoitu pistekirjoituksen keksijän syntymäpäivän mukaan.