Tilastokeskuksen luottamusindikaattorin saldoluku oli –8,2. Helmikuussa saldoluku oli -9,0 ja tammikuussa -8,4. Vuotta aiemmin maaliskuussa luottamus sai arvon -9,4 ja pitkän aikavälin keskiarvo on -2,6.
– Kuluttajien heikko luottamus viivästyttää edelleen Suomen talouden positiivista käännettä, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.
Kuluttajien näkemykset oman taloutensa nykytilasta kohenivat hieman, mutta pysyivät silti edelleen hyvin heikkoina. Myös omakohtainen työttömyyden uhka koettiin suureksi.
– Varsinkin kuluttajien korkeat huolet hintojen noususta ovat yllättäviä, sillä Suomessa inflaatio on pysynyt jo pitkään hyvin matalana, Ohlsbom toteaa.
Ajankohtaa pidettiin edelleen erittäin epäedullisena rahan käyttämiselle ja kestotavaroiden ostamiselle.
– Kuluttajien luottamus vaikuttaa keskeisesti talouteen, sillä kotitalouksien kulutus on noin puolet Suomen bruttokansantuotteesta, Ohlsbom muistuttaa.
Väestöryhmistä selvästi optimistisimpia olivat yrittäjät luottamusindikaattorin saldoluvulla 3,1.
Ohlsbom toteaa, että yrittäjien optimismi on Suomen talouden kannalta erittäin hyvä merkki, sillä se kertoo usein taloudellisen aktiviteetin lisääntymisestä.
– Yrittäjillä on tarkka ja reaaliaikainen tuntuma siihen, mitä markkinoilla oikeasti tapahtuu. Taloustilastot ja muiden väestöryhmien luottamus seuraa yrittäjien näkemyksiä viiveellä, hän arvioi.
Yritysten luottamus hiljalleen nousussa
Suomalaisten yrittäjien ohella myös yritysten talousluottamus on kehittynyt kuluttajien luottamusta paremmin. Maaliskuussa yritysten luottamus koheni teollisuudessa palveluissa, ja kaupan alalla.
– Rakentamisen luottamus laski ja alan tilanne pysyy edelleen erittäin vaikeana. Kokonaisuudessaan yritysten luottamus on edelleen hieman pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa. Tuoreimpien lukujen valossa yritykset ovat optimistisissa, mutta odottavaisissa tunnelmissa, Ohlsbom summaa.
Hänen mukaansa optimismia on ilmassa varsinkin pienten yritysten joukossa.
– Yrittäjien positiivisen kuluttajaluottamuksen lisäksi kevään pk-yritysbarometrissa jo yhtä moni pk-yritys ennakoi talouden tilan paranevan kuin odotti sen heikkenevän. Talouden suunta riippuu vahvasti muun muassa yksityisen kulutuksen elpymisestä ja Donald Trumpin lietsoman kauppasodan käänteistä, joiden vaikeasti ennakoitavaa kehitystä yritykset seuraavat tarkasti.
– EU:n yhtenäisyys ja sen käymien neuvotteluiden tärkeys ovat korostuneet entisestään kevään edetessä. Jos neuvotteluissa ei onnistuta, Suomen vienti Yhdysvaltoihin ja varsinkin teollisuuden näkymät voivat vaikeutua merkittävästi, varoittaa Ohlsbom.