Venäläislaivoja pommitettiin Berdjanskin satamassa maaliskuussa 2022. / Kirillovka.Ukr / Youtube

”Heikossa tilassa” – Venäjän laivaston hämmentävät virheet jatkuvat

Ukrainan toimet Mustallamerellä ovat olleet suuri nöyryytys Kremlille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Arvostettu laivastoasiantuntija H.I. Sutton arvioi ydinsukellusveneiden muodostavan tällä hetkellä Venäjän laivaston vahvimman osa-alueen. Muut osat ja erityisesti pinta-alukset ovat hänen mukaansa lähinnä ”ruostuvia jäänteitä”.

– Laivastossa sukellusvenejoukot ovat eliitti, joka saa eniten rahoitusta muiden kustannuksella. Kreml rakentaa vieläkin maailman suurimpia sukellusveneitä, mutta pintalaivasto joutuu pärjäämään suhteellisen pienillä aluksilla, H.I. Sutton sanoo Red Line -podcastin haastattelussa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hän toteaa venäläisten rakentaneen jo vuosikymmeniä sitten erityissukellusveneitä, jotka on suunniteltu merenpohjassa suoritettaviin tehtäviin. Tähän on erikoistunut laivaston vedenalainen GUGI-tutkimusosasto.

– Se on todellisuudessa vakoilujärjestö. Toimet aloitettiin jo ennen kuin länsi oli riippuvainen vedenalaisesta infrastruktuurista kommunikaation ja energian osalta. He tutkivat mahdollisuuksia toimia tässä ulottuvuudessa osana hybridisodankäyntiä. Toiminta tulee laajenemaan, Sutton sanoo.

Venäjän pintalaivasto on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Tilanne vain heikkenee, koska Ukrainan sota vie voimavaroja maavoimille. H.I. Sutton uskoo, että Venäjän pinta-alusten kyvykkyydet tulevat lähivuosina heikkenemään suhteessa kilpailijamaihin.

Viimeaikaiset tappiot ovat olleet merkittävä nöyryytys Kremlille. Mustanmeren laivaston kärsimiä mittavia tappioita aiotaan kuitenkin osittain korvata sillä, että Ukrainaan yltäviä risteilyohjuksia voidaan ampua Kaspianmereltä asti.

– Ei ole epäilystäkään, että Venäjän laivasto on heikossa tilassa. Heidän on mietittävä uudelleen, miten tilannetta Mustallamerellä aiotaan hallita. Ukrainalla on tällä hetkellä alueella toimintavapaus, mikä heillä ei pitäisi olla. Jos laivaston perusasioiden koulutus olisi edes lähellä Nato-maiden tasoa, niin heillä ei olisi puoliakaan nykyisistä ongelmista, H.I. Sutton pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS