Hallituksen esitysluonnokseen asevelvollisuuslain muuttamisesta pyydetään lausuntoja poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Lausuntoja pyydetään 33 taholta ja aikaa on ensi viikko. Lakimuutoksilla hallitus haluaa mahdollistaa Rajavartiolaitoksen alaisuudessa toimivien reserviläisten käytön itärajan valvonnassa osana kertausharjoituksia. Käytännössä hallitus pyrkii laajentamaan keinovalikoimaa ja resursseja vastata Venäjän toimintaan itärajalla liittyen välineellistettyyn maahantuloon.
Lakiluonnoksessa esitetään rajaturvallisuuden välttämätöntä ylläpitämistä uudeksi perusteeksi kertausharjoitukselle ja tähän voitaisiin määrätä nopeasti. Reserviläiset toimisivat itärajalla virkamiesten tukena ja ohjauksessa. Poikkeuksellisissa ja vakavissa rajaturvallisuuden häiriötilanteissa ”on välttämätöntä turvata Rajavartiolaitoksen toimintakyky ja resurssit”, perustellaan esitysluonnoksessa.
Käytännössä muutos koskisi alle 10 000:tta reserviläistä. Rajajoukkojen vahvuus on hieman yli 10 000 henkilöä, josta Rajavartiolaitoksen henkilökunnan osuus on noin neljännes.
Tällä hetkellä reserviin kuuluvia asevelvollisia on mahdollista määrätä nopeutetulla menettelyllä ainoastaan sellaiseen kertausharjoitukseen, jonka tarkoitus on sotilaallisen valmiuden kohottaminen.
Lyhyttä lausuntokierrosta 15.5 – 26.5.2024 perustellaan lakiluonnoksessa itärajan muuttuneella turvallisuustilanteella ja tähän liittyvällä kiireellisyydellä. ”Vaikka kyse on periaatteellisesti merkittävästä asiasta, esityksen antaminen kiireellisenä siten, että eduskunta ehtisi käsitellä esityksen vielä kevätistuntokauden 2024 aikana, on välttämätöntä kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi”, katsotaan luonnoksessa.
Itärajaan liittyen eduskuntaan odotetaan ensi viikolla hallituksen esitystä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Tähän lakiesitykseen on liittynyt isoja juridisia haasteita, joita on pyritty ratkomaan lausuntokierroksen palautteen pohjalta.
Reserviläisten käyttöä itärajalla koskeva lakiesitys ei ole riippuvainen tästä, vaan voi tarvittaessa tulla voimaan tätä nopeammin. Lausuntoja pyydetään seuraavilta tahoilta:
Ahvenanmaan maakunnan hallitus
Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia
Elinkeinoelämän keskusliitto
Kirkon työmarkkinalaitos
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Liikenne- ja viestintäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Maanpuolustuksen Henkilökuntaliitto MPHL ry
Maanpuolustuskiltojen Liitto
Naisten valmiusliitto
Oikeuskanslerinvirasto
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Poliisin ja Rajan Henkilöstö JHL ry
Poliisin ja Rajan Henkilöstö JHL ry
Puolustusministeriö
Puolustusvoimien Pääesikunta
Päällystöliitto ry
Rajaturvallisuusunioni ry
Rajavartiolaitoksen esikunta
Reserviläisliitto
Sisäministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Suomen Konepäällystöliitto SKL ry
Suomen Reserviupseeriliitto
Tasavallan presidentin kanslia
Työ- ja elinkeinoministeriö
Ulkoministeriö
Upseeriliitto ry
Valtion työmarkkinalaitos
Valtioneuvoston kanslia
Yhdenvertaisuusvaltuutettu
Ympäristöministeriö