Moldova äänesti sunnuntaina presidentinvaalissa. Sen yhteydessä äänestettiin myös siitä, kirjataanko Moldovan perustuslakiin pyrkimys liittymisestä Euroopan unioniin. Kun EU-äänestyksen äänistä oli maanantaina iltapäivällä laskettu 99,2 prosenttia, oli tiukan äänestyksen tulos 50,3 prosenttia perustuslain muutoksen puolesta ja 49,7 sitä vastaan.
Asiasta kertoo esimerkiksi Politico.
Vielä sunnuntaina illalla, kun äänistä oli laskettu runsaat 90 prosenttia, näytti tulos siltä, että EU-muutoksen vastaiset kannat olivat lähes 10 prosenttiyksikköä niitä puoltavia kantoja edellä.
Vaalianalyytikoiden mukaan tuloksen täpärään muuttumiseen ovat vaikuttaneet todennäköisesti ulkomailla äänestäneiden moldovalaisten antamat äänet.
Politicon haastattelema romanialainen europarlamentaarikko Siegfried Mureșan johtaa europarlamentissa komiteaa, joka työstää Moldovan polkua kohti EU-jäsenyyttä. Hän oli tuloksesta helpottunut ja kutsui sitä Moldovan kansalaisten voitoksi sekä Venäjän tappioksi.
Moldova päätti hakea EU-jäsenyyttä maaliskuussa 2022 hyvin pian sen jälkeen kun Venäjä oli aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen Moldovan itäiseen naapuriin Ukrainaan. Moldovalle myönnettiin EU:n ehdokasmaan asema kesäkuussa 2022. Liitymisneuvottelut aloitettiin joulukuussa 2023.
Venäjällä Kreml ei katso EU:n laajentumista hyvällä. Viime kuukausina se on pyrkinyt suhmuroimaan Moldovan vaalien tulokseen vaikuttamiseksi. Uskottavien todisteiden mukaan Venäjältä käsin vaikuttava moldovalaisoligarkki Ilan Șor ja hänen verkostonsa ovat järjestelleet pankkisiirtoja jopa 150 000 moldovalaiselle. Moldovan poliisi on tehnyt tutkintaan liittyen yli 300 etsintää ja ratsiaa sekä pidättänyt satoja epäiltynä vaalivaikuttamisesta, johon on kytkeytynyt myös ainakin 300 Venäjällä, Serbiassa ja Bosniassa koulutettua moldovalaista joiden on ollut tarkoitus horjuttaa yhteiskuntarauhaa mellakoilla ja sabotaasi-iskuilla.
Ilan Șor ja hänen verkostonsa ovat pyrkineet tukemaan myös toiselle kaudelle pyrkivän EU-mielisen presidentti Maia Sandun vastaehdokkaita. Maanantaina päivällä Sandu johti vaalia 42 prosentin ääniosuudella, kun presidentinvaalin äänistä oli laskettu 99,2 prosenttia. Sandun vastaehdokas on Moldovan entinen pääsyyttäjä Alexandr Stoianoglo, Moldovan EU-jäsenyyden vastustaja. Presidentinvaalissa käydään vielä toinen kierros marraskuun alussa.
Lue myös: Valtava verkosto yrittää tärvellä sunnuntain vaalit: Mellakoita, veitsiä ja polttopulloja