Henna Virkkunen: EU:n pitää reagoida nopeammin

Kokoomusmepin mielestä EU:ssa pitäisi siirtyä määräenemmistöpäätöksiin ulkopolitiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tänään torstaina alkavasta Eurooppa-neuvostosta pitäisi Henna Virkkusen mielestä lopultakin saada jäsenmailta päätös Valko-Venäjän lisäsanktioista.

– Ulkopolitiikassa Euroopan unionilta tarvitaan nykyistä nopeampaa reagointikykyä, hän toteaa Twitterissä.

Virkkunen kirjoitti tiistaina asiasta myös Turun Sanomien lukijoilta-palstalla.

Hän muistuttaa kirjoituksessaan, että EU:n ulkopoliittinen edustaja Joseph Borell ilmoitti pian vaalien jälkeen Euroopan unionin asettavan Valko-Venäjän hallintoon kohdistuvia lisäpakotteita. Vilpillisistä vaaleista on kuitenkin aikaa jo toista kuukautta, eikä sanktiopäätöstä ole vieläkään saatu voimaan.

– Ulkopolitiikka kuuluu edelleen kunkin EU-maan omaan päätösvaltaan. Näin ollen Euroopan unioni ei voi tehdä mitään ulkopolitiikan päätöstä, elleivät kaikki 27 maata ole täysin yksimielisiä. Ja näin harvoin on. Nyt viimeisen viivästyksen on aiheuttanut Kypros, joka haluaa pysäyttää Turkin kaasunetsinnän ja kytkeä nämä sanktiovaatimukset samaan päätökseen, Virkkunen kertoo.

Pattitilanne osoittaa hänen mukaansa jälleen kerran tarpeen siirtyä määräenemmistöpäätöksiin osassa EU:n ulkopolitiikan kysymyksiä.

– Se on jo nyt unionissa yleisin tapa tehdä päätöksiä. Määräenemmistöllä päätettäessä EU:n ministerineuvosto hyväksyy aloitteen, jos sitä kannattaa vähintään 55 prosenttia jäsenmaista ja näissä jäsenmaissa asuu vähintään 65 prosenttia EU:n väestöstä.

Lissabonin sopimuksen mukaan EU:n tulee päättää ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pääsääntöisesti yksimielisesti. Virkkunen kuitenkin huomauttaa, että tietyissä tapauksissa määräenemmistöpäätöksenteon lisääminen ei kuitenkaan vaatisi muutoksia EU:n perussopimuksiin, vaan muutokseen riittäisi EU-maiden johtajista koostuvan Eurooppa-neuvoston päätös.

– Määräenemmistöllä voitaisiin päättää muun muassa ihmisoikeuskysymyksistä, pakotteista ja siviilioperaatioiden käynnistämisestä. Jos näin olisi jo menetelty, esimerkiksi nyt käsillä olevaan Valko-Venäjän tilanteeseen olisi voitu reagoida päivissä, ei kuukausissa, hän toteaa.

Jos Euroopan unioni haluaa olla globaalisti vaikutusvaltainen toimija, sen on Virkkusen mielestä kyettävä toimimaan ulkopolitiikassaan paljon nykyistä tehokkaammin ja yhtenäisemmin.

– Se edellyttää päätöksenteon uudistamista. Tätä EU-komissio on jo moneen otteeseen esittänyt, nyt olisi aika jäsenmaiden tähän tarttua, hän painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
USA:n presidentinvaali

USA äänestää – näin voittaja ratkeaa

Donald Trump olisi voittaessaan ensimmäinen henkilö vuoden 1892 jälkeen, joka valittaisiin toiselle virkakaudelle muuten kuin peräkkäisissä vaaleissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)