EU:n uusi digiasioista vastaava komissaari Henna Virkkunen kertoi Financial Timesille, että komissio on pyytänyt sosiaalisen median palvelu TikTokilta lisätietoja Venäjän väitetystä sekaantumisesta Romanian vaaleihin.
Romania teki viime viikolla valituksen komissiolle äärioikeistolaisen Vladimir Putinille ystävällisen ehdokkaan Calin Georgescun yllätysvoitosta presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Romanian viranomaiset ovat syyttäneet TikTokia siitä, että se salli Venäjän sponsoroiman käyttäjäverkoston levittää Georgescun videoita ilmoittamatta niiden olevan kampanjamainoksia.
Komissio määräsi kiinalaisen alustan tallentamaan kaiken olennaisen sisällön mahdollisia tulevia tutkimuksia varten.
Määräys on ensimmäinen kerta, kun EU-komissio käyttää uusia valtuuksia, jotka on myönnetty digipalvelusäädöksen perusteella, mikä pakottaa suuret verkkoalustat valvomaan alustojaan tehokkaammin laittoman sisällön suhteen.
– Romaniasta saamamme tieto on hyvin hälyttävää. Meidän on huolehdittava verkkoalustojen kanssa siitä, ettei niitä käytetä väärin vaalien aikana, Virkkunen sanoi.
Romanian viranomaiset sanoivat, että Venäjä käytti vastaavia menetelmiä Moldovan presidentinvaaleissa ja EU-kansanäänestyksessä viime kuussa. Saksan tiedustelupalvelu on myös varoittanut Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta helmikuussa pidettäviin ennenaikaisiin vaaleihin.
FT:n mukaan Virkkunen on ottanut edeltäjäänsä sovittelevamman sävyn muun muassa viestipalvelu X:n omistavaa Elon Muskia kohtaan, kun EU pyrkii korjaamaan suhteitaan yhdysvaltalaisen miljardöörin kanssa.
Virkkunen ei halunnut yksilöidä FT:lle Big Tech -yrityksiä, jotka rikkovat EU-sääntöjä.
– Tämä ei ole henkilökohtaista. Tämä koskee verkkoalustoja, ja niitä kohdellaan tasavertaisesti, koska kaikkien on noudatettava sääntöjämme, Virkkunen totesi.
Virkkusen edeltäjä Thierry Breton uhkasi julkisesti Muskia ”täysimääräisillä sanktioilla” viestipalvelu X:ää kohtaan ”haitallisen sisällön” levittämisestä EU:ssa.
Viime vuonna EU-komissio aloitti tutkinnan X:stä, koska komissio oli huolissaan vihamielisten viestien ja väärennösten leviämisestä äärijärjestö Hamasin Israeliin lokakuussa tekemän hyökkäyksen jälkeen.
EU:n digitaalisia sääntöjä rikkovia yrityksiä uhkaavat rangaistukset, jotka ovat jopa 6 prosenttia niiden maailmanlaajuisesta vuosittaisesta liikevaihdosta. Toistuvista rikkomuksista voi saada liiketoimintakiellon unionin alueella.
– Haluan varmistaa, että kaikki noudattavat sääntöjämme, Virkkunen painotti FT:lle.