Historioitsija jäljittää nyky-Venäjän moraalittomuuden neuvostoaikaan. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

Tämä meni pieleen Neuvostoliiton romahduksen jälkeen

Venäläisessä ajattelussa valtion edustajien toiminta on aina oikein, huomauttaa asiantuntija.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjään erikoistunut amerikkalaishistorioitsija David Satter pohtii Kyiv Postin haastattelussa venäläisten moraalia tai pikemminkin sen puutetta. Venäjää on esimerkiksi kuvailtu turmeltuneeksi valtioksi.

– Kun Neuvostoliitto romahti, Venäjä olisi tarvinnut moraalisen perestroikan, mutta tätä ei koskaan tapahtunut. Maa muutti taloudellisia rakenteitaan, mutta se olisi pitänyt tehdä oikeusvaltion puitteissa. Ja ainoastaan oikeusvaltion puitteet olisivat voineet muodostaa toisenlaisen tietoisuuden Venäjällä.

Satter jäljittää moraalisten periaatteiden puuttumisen neuvostovaltion alkuaikoihin.

– Neuvostoliitto oli ensimmäinen ateismiin perustunut valtio ihmishistoriassa ja se toi mukanaan kielteisiä arvoja. Ateismin tuottaman tyhjiön myötä kommunistit jumalallistivat valtion, ja kun valtio on asetettu jumalalliseen asemaan, ei mikään universaali moraalistandardi päde valtioon. Päinvastoin, mitä tahansa tehdäänkin valtion nimissä, se on silloin lähtökohtaisesti oikein.

Satter muistuttaa, että tätä valtion jumalallisuutta painotettiin ja teroitettiin kansalle kaikessa.

– Arvot nähtiin luokkateorian näkökulmasta. Moraalilla ei ole mitään tekemistä oikean tai väärän kanssa. Kymmenen käskyn katsottiin vain heijastavan hallitsevan luokan moraalia. Voittoisa proletariaatti, joka heidän teoriansa mukaan oli yhtä kuin koko kansa, taas omasi oman moraalinsa, toteaa Satter ja jatkaa:

– Mikä tahansa tätä moraalia palvellut oli siten tosiasiassa oikein, eikä sitä voinut siten tarkastella universaalin oikean ja väärän näkökulmasta, mikä taas on oleellista läntisessä perinteessä.

Satterin mukaan Neuvostoliiton hajotessa olisi tullut heti hylätä tämä ajatus luokkiin perustuvasta moraalista.

– Kansalle olisi tullut teroittaa mieleen, että valta ei ole yhtä kuin oikeus, ja että on olemassa kaikkiin pätevä universaali käsitys oikeasta ja väärästä. Tätä olisi vaadittu oikeusvaltion edellytysten luomiseksi. Mutta näin ei koskaan tehty.

Satter painottaa, että ”Venäjällä valtaan tulleet niin sanotut uudistajat eivät olleet kiinnostuneita oikeusvaltiosta tai moraalista”.

– Heidän tehtävänsä oli ainoastaan muuttaa talousjärjestelmä. Joten sen tuloksena Venäjällä syntyi rikollisten kapitalismi, jossa rikolliset saattoivat taata valtansa ainoastaan terrorilla. Näin [Vladimir] Putin tuli valtaan. Tässä tilanteessa ainut keino järkyttää Venäjä uudelleenarvioimaan arvonsa, mitä maa nyt todella tarvitsee, on saada se nyt kärsimään tappio.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)