Israelin tiistaina äärijärjestö Hizbollahin jäseniä vastaan toteuttamassa hakulaite-iskussa Libanonissa loukkaantui noin 4000 ihmistä, joista 400 vakavasti, ja yli kymmenen on kuollut, kertoo israelilainen Haaretz-media.
Uusia hakulaitteita, joihin oli sijoitettu räjähteitä, oli jaettu jäsenille noin 5000. Kun niihin kilahti viesti, joka näytti tulleen järjestön johdosta, laitteet räjähtivät.
IPhoneista oli haluttu luopua, jotta jäseniä ei pystyttäisi seuraamaan.
– Terrorijärjestö Hizbollah pyrki pääsemään eroon älypuhelimista ja siirtymään vanhaan viestiteknologiaan. Sekin oli haavoittuvuus. Toisaalta Israel olisi voinut laittaa räjähteet vaikka kuriirien moottoripyöriin tai ruokaan. Opetus: älä keskitä hankintaa, Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja ja nykyinen europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok.) kommentoi X-alustalla.
Israelin tiedustelupalvelun Mossadin epäillään päässeen kiinni erään tuhansia hakulaitteita, jotka Hizbollah oli tilannut taiwanilaiselta yhtiöltä ja valmistettu Euroopassa lisenssillä.
Kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll (kok.) toteaa X:ssä, että hakulaitteiden räjähdys on hyvin harvinainen tapahtuma.
– Nykyteknologiaa voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin, innovatiivisuus on rajana.
– Teon tekijä haluaa vastustajalleen näyttää, että se on kaikkialla ja sitä vastaan ei ole turvassa missään. Psykologinen vaikutus on suuri, Limnéll jatkaa.
– Nyt kun Hizbollah on yrittänyt välttää joutumasta tiedustelun kohteeksi käyttämällä ”vanhentunutta” teknologiaa, isketään juuri siihen. Tällä halutaan näyttää, että ”perinteiset” menetelmät luovat valheellista turvallisuudentunnetta ja että niihinkin voidaan vaikuttaa.
Limnéll toteaa, että operaatio on vaatinut paljon valmisteluja ja on huomionarvoista, että se on onnistuttu pitämään salassa näin hyvin. Verkkouutiset kertoi aiemmin tänään, että Israel räjäytti hakulaitteet etuajassa, kun pelkäsi suunnitelmansa paljastuvan.
– Kysymys kuuluu, mitä muuta sellaista on jo valmisteltu, mitä emme vielä tiedä? Mitä tämän jälkeen voi seuraavaksi odottaa?
Modernin sodankäynnin asiantuntija, evp-kenraali Mick Ryan sanoo, että isku edustaa uudenlaista tarkkuussodankäyntiä, jossa summittaisten ja usein siviileihin osuvien hyökkäysten sijaan kehitetään tapoja kohdistaa iskut tiettyihin henkilöihin, kalustoon ja kohteisiin.
– Libanonin iskut ovat tämän trendin jatkumoa ja esimerkki yksilöidyistä iskuista uudella tarkkuussodankäynnin aikakaudella, Ryan näkee.
– Israel vastaa tässä epäsymmetrisesti Hizbollahin Pohjois-Israeliin tekemiin raketti-iskuihin. Vaikka rakettien tarkkuus paraneekin, ne yleisesti ottaen voivat osua keneen tahansa Israelissa. Hizbollah on tunnettu siitä, että he eivät tee eroa siviili- ja sotilaskohteiden välillä. Israel sen sijaan osoittaa nyt, että se voi vastata, ei ainoastaan ilmapommituksilla, vaan yksilöllisemmällä ja mielikuvituksellisemmalla tavalla, Ryan kirjoittaa The Lowy Instituten sivuilla.
Terrorijärjestö Hezbollah pyrki pääsemään eroon älypuhelimista ja siirtymään vanhaan viestiteknologiaan. Sekin oli haavoittuvuus. Toisaalta Israel olisi voinut laittaa räjähteet, vaikka kuriiriien moottoripyöriin tai ruokaan. Opetus: älä keskitä hankintaa. https://t.co/YYrrnT3xmJ
— Mika Aaltola (@MikaAaltola) September 18, 2024
Tällainen operaatio on vaatinut paljon valmisteluja ja on huomionarvoista, että se on onnistuttu pitämään salassa näin hyvin. Kysymys kuuluu, mitä muuta sellaista on jo valmisteltu, mitä emme vielä tiedä? Mitä tämän jälkeen voi seuraavaksi odottaa?
— Jarno Limnell (@JarnoLim) September 18, 2024
Nations have been developing more precise ways of targeting individuals, equipment and installations for decades. The attacks in Lebanon are a continuation of this trend & a harbinger of a new age of individualised attacks in an era of precision warfare.https://t.co/XvsOVKoD8A pic.twitter.com/MJCtLL19VM
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) September 18, 2024