Viime perjantain eduskuntaäänestys rajaturvallisuuden poikkeuslaista jakoi sosiaalidemokraattista puoluetta. Kuusi puolueen kansanedustajaa äänesti lakia vastaan. Muut 37 edustajaa äänestivät lain puolesta.
Helsingin Sanomat kysyi pitkän linjan demaripoliitikoilta Erkki Tuomiojalta ja Liisa Jaakonsaarelta, voiko äänestys jakaa puoluetta ja horjuttaa sitä laajemminkin. Tuomiojan mukaan äänestys rajalaista on historiallisesti poikkeuksellinen tapaus, koska ristiriitaa puolueessa aiheutti asia- eikä henkilökysymys.
– Tulee varmasti riittämään keskustelua puoluekokoukseen ja vaaleihin saakka, hän sanoo HS:lle.
Jaakonsaari kutsuu rajalakikeskustelua uudentyyppiseksi vakavaksi kriisiksi. Hänen mukaansa siinä on testattu suvaitsevaisuuden ja vapaan keskustelun määrää.
Sekä Tuomioja että Jaakonsaari vastustavat rajalakia. Jaakonsaari näkee puoluetta jakavana tekijänä sen, miten asiantuntijoiden lausuntoihin suhtauduttiin. Vastakkain olivat oikeusvaltioperiaate sekä kansalaistunnot ja Venäjän uhka.
– Osa oli vakavasti huolissaan oikeusvaltioperiaatteesta ja kuunteli oikeusoppineita. Osalla oli sellainen tunnelma, että mitä he päällepäsmäröivät ja itse tiedetään, miten asiat menevät, Jaakonsaari sanoo.
Konkarikaksikon mukaan lain hyväksyminen on vaikuttanut Suomen kansainväliseen kuvaan negatiiviesti. Jaakonsaari kuitenkin toteaa, että Suomen asemaa myös ymmärretään.
Tuomioja katsoo, että rajalakikiista ”tuskin tuo lisäkannatusta” demareille. Kaksikko kertoo nähneensä somessa muutaman ilmoituksen, joissa henkilöt ovat ilmoittaneet jättävänsä puolueen äänestyksen takia. He eivät usko kuitenkaan laajempaan joukkopakoon.