Vaalikoneiden apuun luottaa alle puolet äänestäjistä, mutta ystävien apuun yli puolet.
TNS Gallup kysyi Helsingin Sanomien toimeksiannosta, millä tavoin tietoa haetaan äänestystä varten. Vastaaja sai mainita useampia tapoja.
Naisille sanomalehdet ja niiden verkkosivut sekä vaalikoneet ovat tärkeämpi lähde kuin miehille. Miehet korostavat selvästi naisia enemmän henkilökohtaista kontaktia ehdokkaan kanssa.
Ehdokkaan tapaaminen on tärkeätä varsinkin keskustan ja vasemmistoliiton kannattajille. Heistä joka toinen pitää sitä hyödyllisenä äänestyspäätöstä tehtäessä.
Nuorille 18–24-vuotiaille ystävien apu on tärkeä. Nuorista 77 prosenttia mainitsee keskustelut ystävien ja läheisten kanssa hyödylliseksi. Nuoret turvautuvat myös vaalikoneisiin enemmän kuin iäkkäämmät äänestäjät.
Joka toinen suomalainen käyttää vaalikoneita, naisista hieman useampi kuin miehistä. Vihreiden kannattajat käyttävät vaalikoneita eniten, SDP:n kannattajat vähiten.
Ehdokkaan valinnassa tärkeintä on se, että ehdokkaan mielipiteet vastaavat omia mielipiteitä. Näin vastasi 93 prosenttia kansalaisista.
Lähes puolet oli sitä mieltä, että ehdokkaan mahdollisuus tulla valituksi vaikutti päätökseen. Ehdokkaan sukupuoli sen sijaan ei merkitse juuri mitään äänestyskäyttäytymisessä ja vain viisi prosenttia pitää ehdokkaan ulkonäköä tärkeänä.
Runsaat puolet vastaajista pitää tärkeänä, että ehdokas ajaa Suomen etua. Vajaa neljännes on sitä mieltä, että hyvä ehdokas ajaa vastaajan itsensä etua.
Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluin 9.–12. 4. Tutkimuksessa haastateltiin 2 003 täysi-ikäistä suomalaista.