– En halua luvata mitään tiettyä päivämäärää, mutta toivottavasti ensi vuonna ollaan sellaisessa tilanteessa, että kielto on voimassa, Mykkänen sanoo Helsingin Sanomille.
Valtionyhtiö Gasum on jatkanut lng:n tuontia Venäjältä läpi Ukrainan sodan.
Gasumin verkkosivujen mukaan yhtiöllä on Venäjän valtion kaasuyhtiön Gazpromin kanssa, ennen vuotta 2022, solmittu pitkäaikainen hankintasopimus. Sen nojalla yhtiö on velvollinen ottamaan Gazpromilta vastaan nesteytettyä maakaasua.
Jos yhtiö päättäisi olla hankkimatta tätä määrää, se olisi silti sopimuksen nojalla velvollinen maksamaan kaasusta. Lisäksi se joutuisi hankkimaan vastaavan määrän lng:tä muista hankintalähteistä varmistaakseen sovitut toimitukset asiakkailleen, Gasumin verkkosivuilla kerrotaan.
Gasum ja valtio-omistaja ovat katsoneet, että vanha sopimus sitoo yhtiötä, koska lng:n tuonti ei ole EU:n pakotteiden piirissä.
Gasum on sanonut, että sodan syttymisen jälkeen se on ostanut Gazpromilta vain sopimuksen edellyttämän minimimäärän kaasua. Sopimuksen kestoa tai minimiostojen määrää yhtiö ei ole kertonut julkisuuteen.
EU-jäsenmaat ja Euroopan parlamentti sopivat joulukuun alussa kaasumarkkinauudistuksesta, joka antaa jäsenmaille mahdollisuuden kieltää venäläisen ja valkovenäläisen putkikaasun ja lng:n tuonnin turvallisuussyistä.
Asetuksen odotetaan tulevan voimaan keväällä. Sen jälkeen hallitus voi antaa esityksensä tuontikiellosta, jonka saa asettaa vain määräajaksi.
Esimerkiksi Latvia ja Liettua ovat kieltäneet venäläisen kaasun tuonnin kansallisilla päätöksillä.
Nesteytettyä maakaasua kuljetetaan Suomessa Porissa ja Torniossa sijaitseviin lng-terminaaleihin. Lng:n tuonti Inkoon kelluvaan terminaaliin on kielletty.
Helsingin Sanomien haastattelema Mykkänen myöntää, että uusista energiapakotteista sopiminen on vaikeaa.
– Suoraselkäisintä olisi, jos EU tekisi asiassa yhteisen päätöksen, mutta osalla jäsenmaista ei tähän ole valmiutta. Se on tosiasia, että tällaista päätöstä ei EU:ssa saada aikaiseksi.
EU:ssa suurimmat venäläisen lng:n ostajat olivat viime vuonna Espanja, Ranska, Belgia ja Hollanti.