Kuvituskuva. B61 -ydinpommi museossa Tucsonissa, Arizonassa Yhdysvalloissa.

HS: Kannattaako Pohjoismaiden miettiä omaa ydinasetta? Näin Jukka Kopra vastaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdotti eurooppalaista ydinasesateenvarjoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) pitää Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin avausta eurooppalaisesta ydinasesateenvarjosta harkittuna ja tervetulleena.

– Se on kiinnostava avaus ja osoittaa, että Ranska on tosissaan tässä eurooppalaisen puolustuskyvyn vahvistamisessa, Kopra toteaa HS:lle.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Macron sanoi viime viikolla pitämässään puheessa, että hän on valmis avaamaan strategisen keskustelun Ranskan ydinasepelotteen käyttämisestä eurooppalaisten liittolaisten puolustamiseen.

Taustalla on huoli siitä, voiko Eurooppa luottaa Yhdysvaltojen ydinasesuojaan.

Kopra tulkitsee Ranskan avausta niin, että maan ydinasepelote voisi olla liittolaisten käytössä. Aloitteen tekninen toteutus olisi kuitenkin laajempi kysymys.

Kopra näkee lisääntyneessä ydinasekeskustelussa myös riskejä: jos usko Yhdysvaltojen ydinpelotteen suojaan murtuu, voivat yhä useammat maat haluta hankkia ydinaseita.

Mitä enemmän ydinaseita on, sitä huonompi asia, Kopra muistuttaa.

– Jos se alkaa levitä käsiin, niin voidaan heti nimetä useita maita, jotka kykenisivät varmasti tekemään ydinaseen itselleen. Ja jos tämä ydinasekyvykkyys leviäisi globaalisti, niin se olisi kyllä tosi huolestuttavaa ja tosi ei toivottu kehitys.

– Että pidetään ainakin tosi vahvasti jäitä hatussa tämän asian kanssa, hän toteaa.

Ruotsin julkisessa keskustelussa esiin on noussut jo muun muassa ajatus Pohjoismaiden ydinaseunionista.

– Me emme ole kyllä sellaisessa pisteessä, että kannattaisi meidän ruveta miettimään pohjoismaista ydinasetta, Kopra sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS