Helsingin Kannelmäen terveysasema yksityistettiin Terveystalolle lokakuussa, ja odotusaika lääkäriin on lyhentynyt dramaattisesti, kertoo Helsingin Sanomat.
Tällä hetkellä jonotusaika kiireettömään hoitoon on Kannelmäessä 15 päivää, kun se vuoden 2021 huhtikuussa oli 42 päivää. Nopeimpien terveysasemien joukossa ovat Ruoholahden ja Kannelmäen terveysasemat, jotka kiivaan poliittisen keskustelun jälkeen päätettiin ulkoistaa.
Kannelmäen terveysaseman kliinisen työn vastaavan lääkärin Katarina Smedsin mukaan Terveystalon kehittämässä toimintamallissa yhdenkään soittajan ensimmäinen yhteydenotto terveyskeskukseen ei jää pelkäksi ajanvaraustoiveeksi, vaan soittajaa aletaan hoitaa heti, puhelun aikana.
Jos hoitaja ei osaa ratkaista soittajan ilmoittamaa ongelmaa, hän mykistää puhelun hetkeksi ja kysyy neuvoa samassa huoneessa istuvalta lääkäriltä.
– Tämä on ratkaiseva ero entiseen. Soittaja saa tarvittaessa lääkärin apua jo ensimmäisen puhelunsa aikana, vaikka kyseessä olisi niin sanottu kiireetön vaiva, Smeds kertoo Helsingin Sanomille.
Smedsin mukaan suuri osa Kannelmäen terveysaseman potilaista pääsee siis hoitoon heti, eikä 15 päivän päästä.
– Kenenkään ei tarvitse jonottaa puhelimessa, sillä käytämme takaisinsoittopalvelua.
Lääkäri tai fysioterapeutti päättää, voidaanko soittajaa auttaa etänä, vai tarvitseeko hänen saapua terveysasemalle. Jos terveysasemalla on rauhallista, asiakasta pyydetään tulemaan paikan päälle heti.
Joka päivä kaksi lääkäriä auttaa hoitajien kanssa puhelimella terveysasemalle yhteyttä ottavia ja kaksi lääkäriä niitä, jotka tulevat varaamaan kiireetöntä lääkäriaikaa paikan päälle. Heille on luotu walk-in-palvelu. Sen idea on sama kuin puhelinpalvelussakin. Kun asiakas tulee vastaanottotiskille varaamaan kiireetöntä lääkäriaikaa, häntä aletaan ajanvarauksen sijaan hoitaa heti.
Hoitaja ohjaa asiakkaan huoneeseen, ja jos vaiva vaatii lääkärin apua, hoitaja pyytää aulassa päivystävän walk-in-lääkärin paikalle. Toinen Kannelmäen walk-in-lääkäreistä on konsultoiva lääkäri, joka liikkuu sinne, minne hoitajat hänet kutsuvat, ja toinen hoitaa kiireellisempää hoitoa tarvitsevia asiakkaita omassa huoneessaan päivystystyyppisesti.
Olennaisena osana toimintamalliin kuuluu se, että monisairaiden asiakkaiden ei tarvitse soittaa terveyskeskuksen yleiseen numeroon. Heille nimetään oma hoitaja, jolle he voivat tarvittaessa soittaa suoraan.