Puistopolun peruskoulu arkistokuvassa. WIKIMEDIA COMMONS/PUPPE100 CC-BY-SA-4.0

HS: Näissä kouluissa kiusataan eniten

Yhä useampi helsinkiläinen lapsi kertoo joutuneensa kiusatuksi koulussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joka kymmenes (9,6 prosenttia) alakoululainen kokee kiusaamista Helsingissä viikoittain, Helsingin Sanomat kertoo. Tieto perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyn tuloksiin.

Vastausten perusteella koulukiusaaminen on lisääntynyt edellisestä, kaksi vuotta sitten tehdystä kyselystä. Kasvua kiusaamisessa oli Helsingissä lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Kysely toteutetaan joka toinen vuosi ja siihen vastaavat peruskoulussa 4.- ja 5. luokkalaiset sekä 8.- ja 9. luokkalaiset. Tulokset perustuvat oppilaiden omiin vastauksiin.

Tuloksia tarkastellessa ilmenee, että erot koulujen välissä ovat suuria. Niissä kouluissa, joista koulukiusaamisesta kerrotaan vähiten, vain kymmenen prosenttia on kokenut vuoden sisällä kiusaamista.

Toisissa kouluissa kiusaamista on viimeisen vuoden sisällä kokenut yli puolet oppilaista. Joissakin kouluissa viikoittaista kiusaamista on kokenut jopa viidennes eli yli 20 prosenttia oppilaista.

Esimerkiksi Helsingissä on neljä koulua, joissa 4. ja 5. luokan oppilaista yli 20 prosenttia kertoi tulleensa kiusatuksi vähintään kerran viikossa: Tahvonlahden ala-asteen koulu, Maatullin peruskoulu, Laakavuoren ala-aste sekä Kankarepuiston peruskoulu.

Vastausten mukaan ruotsinkielisissä kouluissa kiusaaminen on harvinaisempaa. Ruotsinkielisten koulujen alakouluikäisistä oppilaista yli 70 prosenttia kertoi, ettei tullut lainkaan kiusatuksi lukuvuoden aikana. Tällaisia kouluja olivat muun muassa Kulosaaressa, Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä sijaitsevat ruotsinkieliset koulut.

Koulukiusaamisen kärkipaikkaa pitävän Tahvonlahden ala-asteen koulun rehtori Kirsi Kaunismäki-Suhonen sanoo HS:lle olleensa itsekin järkyttynyt, kun näki tulokset.

Kysely toteutettiin keväällä, jolloin oppilaat opiskelivat kolmessa eri toimipisteessä uusia tiloja odottaessa. Nyt kaikki koululaiset on saatu saman katon alle, joka on rehtorin mukaan rauhoittanut tilannetta.

– Nyt syksyllä toteutetussa hyvinvointiselvityksessä tulokset ovat paljon parempia. Nyt 68 prosenttia vastasi, ettei ole joutunut kiusatuksi, kun keväällä luku oli vain noin 30 prosenttia, Kaunismäki-Suhonen vakuuttelee.

Hänen mukaansa koulussa ilmennyt kiusaaminen on tyypillisesti nimittelyä, ohimennen tönimistä ja muuta vastaavaa. Rehtorin mukaan koulussa on ryhdytty toimenpiteisiin asiassa esimerkiksi tarkentamalla välituntisääntöjä ja lisäämällä valvontaa välitunneilla. Kouluun on palkattu myös uusi koulunkäynninavustaja.

Helsinkiläisistä yläkouluista eniten kiusaamista on vastausten perusteella koettu Puistopolun peruskoulussa. Yläkoululaisista joka viides (18,9 prosenttia) kertoi tulleensa viikoittain kiusatuksi. Oppilaat kertovat kokeneensa myös seksuaalista häirintää ja väkivaltaa eniten kaikista yläkoululaisista.

Puistopolun rehtori Pertti Tossavainen sanoo HS:lle olevansa yllättynyt tuloksesta. Hän vakuuttelee, että pääsääntöisesti arki koulussa toimii hyvin.

– Totta kai koulun arjessa tulee kaikenlaista, kun on koulu murkkuja täynnä, rehtori kommentoi HS:lle.

Tossavaisen mukaan seksuaalista häirintää tapahtuu etenkin vapaa-ajalla ja sosiaalisen median kautta, jota kautta se heijastuu kouluun. Rehtori muistaa viime vuosilta tapauksia, joissa koulu on käynyt oppilaiden kanssa kasvatuskeskusteluja yhdessä poliisin kanssa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)