Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että eriytymiskehityksen torjumiseksi kouluihin on tehtävä myös uudistuksia, jotka eivät kaikkia miellytä.
Hän nimeää erillisistä painotusluokista luopumisen sekä oppilaaksiottoalueiden muuttamisen. Molempia muutoksia on Helsingissä esitetty aiemminkin, ja molempia vanhemmat ovat myös tiukasti vastustaneet ja suunnitelmat ovat kaatuneet.
Painotetussa opetuksessa siirryttäisiin siihen, että esimerkiksi musiikkiluokille hakeneet sijoitettaisiin tasaisesti koulun tavallisille luokille, joilla he opiskelisivat painotettua ainetta.
Oppilaaksioton alueita laajennettaisiin siten, että eri alueilta lapsia voisi sijoitella tasaisemmin eri kouluihin. Käytännössä koulunsa aloittavalle oppilaalle siis voitaisiin osoittaa paikka muualta kuin lähimmästä koulusta.
– Järkevä keskiluokkainen ihminen ymmärtää, että emme halua sellaisia kaupunginosia, jonne ei uskalla mennä. On kaikkien helsinkiläisten etu, ettei kaupunki eriydy, Vartiainen perustelee.
Hän myöntää, että esimerkiksi painotusluokkien poistuminen voisi lisätä koulushoppailuilmiötä ja esitys on myös poliittisesti arka. Silti hän kokee tehtäväkseen lausua vaihtoehtoja myös ääneen.
Vartiaisen mukaan alueellisia eroja voisi huomioida myös henkilöstön palkkauksessa sekä tukea harrastusmahdollisuuksia alueilla, joissa niitä muuten on vähemmän. Pormestari toteaa, että kyse on priorisoinnista.
– Olen voimakkaasti viranhaltijoille tähdentänyt sitä, että ideana ei voi olla, että kaikki segregaation vastainen toiminta tarkoittaa aina lisää rahaa. Koko tämän filosofian idea on, että pitää uskaltaa priorisoida, Vartiainen sanoo.