Kuvituskuvassa Hotel Marian vastaanottotiski Helsingissä 15. joulukuuta 2023. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HS: Poliisi ei tee hotellien matkustajailmoituksilla enää mitään

Paperisten matkustajailmoitusten kerääminen perustuu Schengenin yleissopimukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ravintola-alan etujärjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (Mara) toimitusjohtaja Timo Lappi ei näe syytä sille, miksi majoitustoiminnan harjoittajien pitäisi edelleen laatia matkustajailmoitus jokaisesta vieraasta, uutisoi Helsingin Sanomat.

Nykyinen lainsäädäntö velvoittaa kirjaamaan matkustajailmoitukseen matkustajan perustiedot, kuten nimen, kansalaisuuden ja henkilötunnuksen.

Se täytetään manuaalisesti kynällä paperille vieraan kirjautuessa sisään hotelliin tai muuhun majoitukseen. Lapin mukaan laki otettiin aikoinaan käyttöön poliisin työn helpottamiseksi. Jos paikkakunnalla tapahtui rikos, poliisi sai matkustajailmoituksista tiedon rikollisten mahdollisista majoittumisista. Enää sille ei kuitenkaan ole käyttöä, sillä poliisi saa samat tiedot paljon tehokkaammin hotellien asiakasrekistereistä.

– Olen käsittänyt, ettei poliisi tee matkustajailmoituksilla nykyään mitään. Niitä lähetetään määräajoin valtavat määrät poliisille, joka luultavasti laittaa ne ö-mappiin, Lappi toteaa.

Lapin mukaan Mara selvitti ennen koronapandemiaa, voisiko paperiset ilmoitukset korvata sähköisellä järjestelmällä. Hankkeelle ei kuitenkaan löytynyt maksajaa. Hotellit itse eivät halunneet käyttää rahaa järjestelmään, joka ei hyödytä niitä, eikä valtiokaan tarttunut toimeen.

Lapin mukaan kaikki majoitustoimijat eivät edes noudata velvoitetta, joten lainsäädäntö on lähinnä lainkuuliaisten kiusana. Hän toivookin, että matkustajailmoituksen velvoite poistettaisiin lainsäädännöstä kokonaan.

Matkustajatietojen keräämisen muuttamista on selvitelty monta vuotta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Liisa Huhtala. Muun muassa Lapin mainitseman sähköisen järjestelmän mahdollisuutta on tarkasteltu.

Huhtalan mukaan ministeriössä olisi kyllä halua järkevöittää lainsäädäntöä, mutta Suomea sitova valtiosopimus hankaloittaa muutosten tekemistä.

– Hankalin asia kokonaisuuden uudistamisen kannalta on Schengenin yleissopimus, joka velvoittaa Suomen tiettyihin toimenpiteisiin, Huhtala toteaa.

Schengenin yleissopimuksen 45. artikla määrää käytännössä, että majoitusliikkeissä täytetään juuri nykyisen kaltaiset matkustajailmoitukset. Se asettaa tiukat raamit.

Vaikka pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoitteena on purkaa normeja, matkustajailmoituksiin liittyvän lainsäädännön purkaminen ei kuitenkaan käy helposti juuri Schengenin yleissopimuksen vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)