Ravintola-alan jyrkkä alamäki näkyy jo tilastoissakin. Helsingissä kaatuneiden ravintoloiden määrä kasvoi selvästi jo vuonna 2023 ja alkuvuodesta sama tahti on jatkunut, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
Ravintoloiden konkurssit lisääntyivät Helsingissä yli 70 prosenttia viime vuonna, kertovat Asiakastiedon tilastot.
Kun vuonna 2022 ravintoloita ja kahviloita meni konkurssiin 41, oli lukema viime vuonna 71.
Kuluvan vuoden osalta tilanne on edelleen vaikea, sillä 16 ravintolaa tai kahvilaa oli ajautunut konkurssiin maaliskuun puoliväliin mennessä. Viime vuonna samaan aikaan konkursseja oli 17 eli helpotusta tilanteeseen ei näy.
HS:n haastettelemien asiantuntijoiden mukaan ravintoloiden ahdinkoon on monia syitä.
Ravintolaan tullaan vähemmän ja siellä käytetään aiempaa vähemmän rahaa. Nyt ravintolaillallisen parissa vietetyt juhlat kuten syntymäpäivät, häät ja karonkat vietetään nyt kotona.
Asiakkaiden vähenemisen lisäksi ravintoloita kurittaa myös laukalle lähtenyt inflaatio.
– Inflaatio oli pahimmillaan yli seitsemän prosenttia, mikä nosti raaka-aineiden hintaa. Käytännössä kaikki hinnat nousivat, mutta ihmisten palkat eivät, sanoo Asiakastiedon konkursseihin perehtynyt tuoteomistaja Jaakko Nors HS:lle.
Myös koronapandemian luoma uusi ”etäily” on vähentänyt suoraan lounasruokailijoiden määrää. Lisäksi liiketilojen vuokrat ovat nousseet.