Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan poliittisten ilmapiirien sanotaan poikkeavan toisistaan merkittävästi.
Helsingin Sanomien pyynnöstä tehdyn verkkokyselyn perusteella kauppakorkeakoulu ja valtiotieteellinen ovat kuin toistensa vastakohdat.
Vastaajilta kysyttiin, kokevatko he opiskelupaikan yleisen ilmapiirin olevan enemmän ”oikealla” vai ”vasemmalla”. Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä 44 prosenttia sanoi ilmapiirin olevan vasemmalla ja 48 prosenttia lievästi vasemmalla. Kauppakorkeakoulussa 40 prosenttia sanoi ilmapiirin olevan oikealla ja 49 prosenttia lievästi oikealla.
Suuntaa-antavaan kyselyyn vastasi noin 400 opiskelijaa. Sen metodologiaa ei voi verrata ammattimaisiin mielipidekyselyihin.
Opiskelijoilta tiedusteltiin myös heidän omia poliittisia mielipiteitään. Valtiotieteellisessä 56 prosenttia sanoi olevansa poliittisesti vasemmalla ja 24 prosenttia lievästi vasemmalla. Vastaajista 14 prosenttia oli oikealla ja kuusi prosenttia oikealla.
Kauppakorkeakoulussa jakauma oli tasaisempi. Noin kaksi kolmasosaa oli oikealla tai lievästi oikealla ja kolmasosa vasemmalla tai lievästi vasemmalla.
Helsingin yliopiston apulaisprofessori, valtiotieteellisen tiedekunnan varadekaani Hanna Wass uskoo ilmiön selittyvän vanhoilla mielikuvilla. Käsitykset voivat siirtyä sukupolvelta toiselle ja muokata opiskelijoiden odotuksia jo opintoihin pyrkiessä.
– Siinä opitaan tunnistamaan niitä mekanismeja, joiden kautta esimerkiksi eriarvoisuus syntyy, eikä ajatella niin, että kyse on vain yksilön omasta toiminnasta. Tulokulma yhteiskunnan toimintaan on silloin ehkä enemmän punavihreän kollektiivinen kuin individualistinen, Hanna Wass sanoo HS:lle.
Helsingin valtsika oli vasemmistolainen jo 1985, jolloin aloitin opiskelut siellä. 1986 jätin sen ja siirryin Helsingin kauppakorkeakouluun, jossa opiskelijoilla oli kova halu yrittää ja päästä elämässä eteenpäin. Jos se on oikeistolaisuutta, niin hyvä!https://t.co/zxHIuSCd7a
— Pia Kauma (@PiaKauma) December 4, 2024
Aallon kauppis on merkittävästi ideologisesti monimuotoisempi kuin Helsingin yliopiston valtiotieteellinen. pic.twitter.com/WrwPcq08ff
— Marko Tapani Ikävalko 🇺🇦 (@MTIkavalko) December 4, 2024