Havainnekuva uudesta Saab A26 -mallin sukellusveneestä. LEHTIKUVA / HANDOUT / SAAB KOCKUMS

HS: Tällainen on Ruotsin uusi sukellusvene

Ensimmäisen uuden sukellusveneen on tarkoitus valmistua vuonna 2027.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin uudet sukellusveneet tulevat valmistuessaan olemaan huipputeknisiä sotakoneita, joilla tulee olemaan Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutuessa suuri merkitys Naton kyvylle operoida Itämerellä.

Ensimmäisen kahdesta uudesta sukellusveneestä on tarkoitus valmistua vuonna 2027. Ruotsi on tilannut sukellusveneet Saabilta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Uudet sukellusveneet tulevat olemaan tekniikaltaan erittäin moderneja. Täysin uutena ominaisuutena niissä on keulassa oleva suuri, normaaleja torpedoputkia suurempi aukko, jota valmistaja kutsuu nimellä ”Multi Mission Portal”.

Suuren portin kautta sukellusvene voi laskea irti esimerkiksi sukeltajia tai miehittämättömiä laitteita. Saabin mukaan tällaista mahdollisuutta ei toistaiseksi ole missään muussa sukellusveneessä.

Sukellusveneen rakentaminen ei kuitenkaan ole helppoa tai halpaa. Hankkeen hinta on euroiksi muutettuna noin 1,2 miljardia euroa.

– Sukellusvene on niin kompleksinen laite, paljon monimutkaisempi kuin avaruusraketti, Saabin insinööri, sukellusveneisiin erikoistunut tohtori Mats Nordin sanoo.

Uusien sukellusveneiden pituus tulee olemaan 66,1 metriä ja uppoama 1950 tonnia. Aseistuksena sukellusveneissä tulee olemaan neljä torpedoputkea, miinoja sekä erilaisia miehittämättömiä aluksia. Alusten nopeutta tai sukellussyvyyttä ei ole ilmoitettu.

Sukellusveneiden rooli on nykyaikaisessa sodankäynnissä keskittynyt erityisesti tiedusteluun. Tiedon keruu ja jakaminen Itämerellä tulee olemaan Ruotsin sukellusvenelaivueen komentaja, kommodori Fredrik Lindénin mukaan Natolle erittäin tärkeää.

– Sukellusvene on tiedustelulaite, joka antaa Natolle tukea tilannekuvan muodostamiseen, hän sanoo.

Uusien sukellusveneiden ominaisuudet mahdollistavat entistä monimuotoisemmat vedenalaiset operaatiot, koska ne kykenevät toimimaan tukikohtina miehittämättömille aluksille ja sukeltajille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS