Telia torjui alkuvuonna 2,9 miljoonaa huijauspuhelua, ja 39 prosenttia ulkomailta tulleista puheluista estettiin huijauspuheluina. Kokonaisuutena huijauspuheluiden määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun.
– Laskua on havaittavissa, sillä vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Telia torjui 3,3 miljoonaa huijauspuhelua, Telian turvallisuusasiantuntija Kristian Westerstråhle sanoo.
Muista kuin kotimaisista matkapuhelinnumeroista tulevien huijaussoittojen määrät ovat kasvaneet huomattavasti. Telia esti alkuvuonna yli kaksi miljoonaa tällaista huijaussoittoa. Ulkomailta tulleissa torjutuissa puheluissa oli esimerkiksi takaisinsoittohuijauksia, joita oli puolet enemmän kuin vuosi sitten.
– Hyvä nyrkkisääntö on, että ulkomailta tulleeseen häläriin ei kannata soittaa takaisin, Westerstråhle sanoo.
Vielä syksyllä 2023 jopa 80 prosenttia ulkomailta saapuvista puheluista oli huijauspuheluita.
– Huijarit pääsevät yhä harvemmin läpi suomalaisten puhelimiin. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla. Mitään henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitunnuksia ei pidä koskaan luovuttaa puhelimitse, vaikka soittaja esittäytyisi viranomaisena.
Huijauspuhelut ovat laskevasta trendistä huolimatta jatkuva ilmiö, ja Telia esti alkuvuodesta päivittäin keskimäärin yli 32 000 huijauspuhelua. Suurimmat piikit nähtiin helmikuun 7. ja 8. päivinä, kun Telia torjui yhteensä yli 200 000 huijauspuhelua kahden päivän aikana.
– Tätä poikkeusta lukuun ottamatta voi sanoa, että huijauspuhelut hiljenevät viikonloppuisin ja arkipyhinä. Tyypillisimmin huijarit urakoivat arkisin, Westerstråhle sanoo.
Hän muistuttaa, että huijari pyrkii manipuloimaan uhrin toimimaan haluamallaan tavalla tyypillisesti luomalla kiireen ja hädän tunteen uhrille.
– Kaikesta huolimatta puhelimeen uskaltaa vastata. Jos jokin vaikuttaa epäilyttävältä, niin omaan intuitioon kannattaa luottaa, ja puhelun voi nopeasti ja päättäväisesti lopettaa, Westerstråhle sanoo.