Israelin sotatoimia Palestiinassa vastustava mielenosoitus Rautatientorilla Helsingissä 17. elokuuta 2024. LEHTIKUVA / AADA PETÄJÄ

Huippudiplomaatti vääntää rautalangasta: Näin kävisi, jos Suomi tunnustaisi Palestiinan

Uuden valtion tunnustaminen ei ole mikä tahansa tunteenpurkaus, suurlähettiläs Pasi Patokallio sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen pitkän linjan huippudiplomaatti, suurlähettiläs Pasi Patokallio lyttää vaatimukset Palestiinan valtion tunnustamisesta. Hänen mukaansa Suomen tunnustus rikkoisi EU:n rivejä entisestään.

– Uuden valtion tunnustaminen ei ole mikä tahansa tunteenpurkaus. Se on kansainväliseen oikeuteen perustuva toimi, johon ryhdytään, jos edellytykset sille täyttyvät. Uudella valtiolla pitää olla tunnustetut rajat, ja sen hallituksella pitää olla toimivalta alueellaan. Sen pitää myös kyetä valvomaan ulkorajojaan, Suomen Israelin-suurlähettiläänä 1998-2003 toiminut Patokallio listaa Centrum Balticumin Pulloposti-kirjoituksessaan.

– Siksi voi vain ihmetellä Espanjan tekopyhää linjaa. Espanja tunnustaa nyt Palestiinan virtuaalivaltion, mutta se ei edelleenkään tunnusta Kosovoa, vaikka tämä täyttää kaikki tarvittavat valtion tunnusmerkit, hän jatkaa.

Patokallio luonnehtii Palestiinan tunnustamista Gazan väkivallan kierteen edessä voimattomuutta tuntevien ulkopuolisten protestoinniksi.

– Tätä samaa vasemmistopuolueet Suomessakin, viimeisimpänä sosialidemokraatit, ovat alkaneet vaatia. Presidentti ja hallitus eivät ole ainakaan vielä näihin vaatimuksiin taipuneet.

Ex-diplomaatti muistuttaa, että EU:lla on yhteinen kanta Palestiinan valtion tunnustamiseen.

– Tunnustaminen nähdään osaksi rauhantekoa, ei erilliseksi aktiksi. Kestävä rauha perustuu kahden valtion ratkaisuun, jossa ”Israelin valtio ja itsenäinen, demokraattinen, alueellisesti yhtenäinen, suvereeni ja elinkelpoinen Palestiinan valtio elävät rinnakkain rauhan ja turvallisuuden oloissa toinen toisensa tunnustaen”.

– On kuitenkin mahdotonta sovittaa Palestiinan valtion tunnustamista kansainvälisen oikeuden asettamien ehtojen puitteisiin saati tehdä Palestiinasta enää EU:n toivomuslistan mukaista, itsenäistä, elinkelpoista ja alueellisesti yhtenäistä valtiota.

Palestiinan valtion alueellisesta yhtenäisyydestä ei Pasi Patokallion mukaan voida enää puhua edes rajatussa mielessä. Länsirannalla todellinen valtiovalta on hänen mukaansa Israelin miehitysvalta ja Gazassa palestiinalaishallinnolla ei taas ole ollut minkäänlaista toimivaltaa sitten vuoden 2007, jolloin terroristijärjestö Hamas karkotti sen väkivalloin.

Patokallio ennustaa Israelin palaavan muodossa tai toisessa valvomaan koko Gazaa, kun sota joskus päättyy.

– Kahden valtion malli – ainakaan siinä mielessä kuin siitä EU:ssa ja YK:ssa puhutaan – ei enää ole toteuttamiskelpoinen. Sille ei ole enää todellista kysyntää Israelin tai edes palestiinalaisten piirissä, Pasi Patokallio sanoo suoraan.

Hänen mukaansa ulkopuoliset eivät voi pakottaa osapuolia rauhaan ja väkivallan kierre tulee jatkumaan.

– Se, että Suomi tunnustaisi Palestiinan virtuaalivaltion, voisi antaa joillekin kotimaassa moraalista tyydytystä, mutta ulkopoliittisesti se hajottaisi EU:n rivejä entisestään. Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin tunnustamisen vaikutus olisi korkeintaan samaa luokkaa kuin sen, että valtaosa YK:n jäsenvaltioista tunnusti Palestiinan valtion vuonna 1988.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)