Yhdysvaltain presidentti Donald Trump koettelee niin kansan, oikeuslaitoksen kuin kongressinkin kärsivällisyyttä eikä pysty lopulta tappelemaan vastaan, kun hänen valtakautensa päättyy tussahdukseen. Näin arvioi ”Piilaakson lempiekonomistiksi” kutsuttu arvostettu amerikkalainen taloustieteilijä ja kolumnisti Tyler Cowen.
Cowen kertoo Britannian Times Radion haastattelussa, ettei kuitenkaan usko amerikkalaisen politiikan kääntyvän täysin ennalleen Trumpin jälkeen.
– En myöskään ole äärimmäinen pessimisti. Tuomioistuimet ovat mielestäni kääntyneet todella vahvasti Trumpia vastaan. Ne inhoavat hänen haluaan viedä niiltä valta, ne eivät pidä lainkaan siitä, miten hän hyökkää jatkuvasti niiden kimppuun ja uhkailee tuomareita viraltapanolla. Ne ovat varsin halukkaita osoittamaan taas valtansa, George Mason -yliopiston professori Cowen sanoo.
Hän jatkaa Trumpin kansansuosion sulavan. Myös Elon Muskin luotsaama tehokkuusvirasto DOGE on Tyler Cowenin mukaan varsin epäsuosittu.
– Republikaanien hallitsema kongressi alkaa käydä yhä hermostuneemmaksi, vaikka sieltä ei vielä uskalletakaan sanoa mitään, Cowen muistuttaa.
Donald Trumpin tukijoiden piiristä on vihjailtu kolmannesta kaudesta presidenttinä. Trump on vitsaillut asiasta itsekin. Tämä vaatisi muutosta Yhdysvaltain perustuslakiin. Tyler Cowen arvioi Trumpin vallan päättyvän tähän kauteen.
– Uskon hänen jättävän näyttämön nololla ja vähän säälittävällä tavalla, ehkä hokien lähtiessään jotakin epädemokraattista, mutta ei hänellä tule olemaan tilaisuutta panna pahemmin vastaan, ekonomisti toteaa.
Cowen muistuttaa asioiden olevan jo nyt Trumpin hallinnon takia melkoisessa sotkussa.
– Meidän on vain selvittävä tämän kanssa – toimivaa politiikkaa ei ole ja epävarmuuden taso tulee olemaan korkea tulevina vuosina.
Tyler Cowen löytää Trumpin hallinnon linjasta kuitenkin myös kehuttavaa. Hän toivoo niiden osien politiikasta pitävän.
– Pidän erittäin hyvänä asiana, että hän kannattaa luvituksen reformia. Byrokratiaa pitää mielestäni uudistaa. Päällä on myös yleinen tunne siitä, että me tulemme kasvamaan, tekemään asioita, jälleenrakentamaan energiainfrastruktuurin ja antamaan tekoälyn kukoistaa sekä hankkiutumaan eroon DEI-politiikasta. Tuen kaikkea tätä vahvasti.
– En siis kuulu heihin, jotka vihaavat Trumpin tekemisiä riippumatta siitä, mitä hän tekee. Tasapaino on vain heilahtanut kielteiselle puolelle oikeastaan viimeisen kuukauden aikana. Tämä on tunnustettava.
Donald Trumpin tullipolitiikkaa Cowen arvostelee rajusti. Kaikki taloustieteilijät ovat hänen mukaansa sitä mieltä, että tullit ovat huono idea.
– Tämä on yksi huonoimmista poliittisista päätöksistä, minkä olen koskaan nähnyt suuren valtion hallitukselta.
– Tästä tulisi Yhdysvaltain historian suurin veronkorotus. Ne [tullit] tulevat vähentämään ja rajoittamaan kauppaa ja rikkovat suhteitamme liittolaisiimme entisestään, eikä suurin osa teollisuudesta yksinkertaisesti tule palaamaan takaisin Yhdysvaltoihin, asetamme tulleja tai emme. Kyse olisi valtavasta omasta maalista.
Cowenin mukaan hallinnon linjan takana on Donald Trumpin vilpitön usko siihen, että tullit toimivat hänen ajattelemallaan tavalla. Ekonomisti muistuttaa Trumpin puhuneen asiasta julkisuudessa samaan sävyyn jo 1980-luvun lopulla.
– Hän uskoo, että ihmiset vielä kiittävät häntä ennemmin tai myöhemmin, Cowen päivittelee.