Venäjä on nimekkään skotlantilais-amerikkalaisen historioitsijan Niall Fergusonin mukaan imperiumi, joka kykenee läntisistä talouspakotteista huolimatta myymään luonnonvarojaan kansainvälisille markkinoille ja siten rahoittamaan tuhoamissotaansa Ukrainaa vastaan. Siksi monet niin sanotut realistit hänen mukaansa kuvittelevat, että aika olisi tässä sodassa Venäjän puolella.
– Jos näin olisi, siinä tapauksessahan Yhdysvallat ja sitä ennen Neuvostoliitto olisivat tuskin joutuneet vetäytymään Afganistanista, Harvardin ja Stanfordin yliopistoissa toimiva Ferguson sanoo.
– Historiasta tiedämme, että imperiumit taantuvat ja rappeutuvat. Ukrainaa käy nyt taistelua taantuvaa imperiumia vastaan, hän toteaa.
Britanniassa ymmärrettiin hänen mukaansa jo toisen maailmansodan päätyttyä, että brittiläisen imperiumin aika oli ohi. Viime viikolla edesmenneen kuningatar Elisabet II:n keskeinen rooli oli hänen mielestään juuri tuon imperiumin purkautumisen hallitseminen niin suurella arvokkuudella kuin suinkin mahdollista.
– Venäjä puolestaan ei ole koskaan kyennyt kohtaamaan sitä tosiasiaa, että myös sen aika imperiumina on auttamattomasti ohi. Venäjän aloitettua 24. helmikuuta hyökkäyksensä Ukrainaan olemme nähneet, kuinka syvästi mätä tuo imperiumi on.
Ferguson esitteli näkemyksiään kansainvälisessä Yalta European Strategy (YES) -konferenssissa, jota Verkkouutiset seurasi paikan päällä Kiovassa.
Kuin 1800-luvun vapaustaistelut
Venäjän luhistuminen on Fergusonin mielestä ehdottomasti enää ajan kysymys, sillä kaikki imperiumit luhistuvat ennemmin tai myöhemmin.
– Ennen kuin saavuin Kiovaan, olin Roomassa. Siellä, jos missä, tuntee kulkevansa imperiumin raunioilla. En voinut välttyä ajattelemasta, miten suurenmoista olisi, jos turistit muutaman vuoden kuluttua vaeltaisivat ympäri Moskovaa, tähyäisivät Kremlin raunioille ja toteaisivat tsaarien olleen roistoja – viimeisten pahimpia heistä, Ferguson sanoo.
Ukrainan puolustustaistelu Venäjää vastaan muistuttaa hänen mielestään 1800-luvun suuria vapaustaisteluja Euroopassa.
– Ajatelkaa kreikkalaisten taistelua ottomaaneja vastaan tai italialaisia ja Giuseppe Garibaldia Habsburgien kuningashuonetta vastaan. Tämä klassinen asetelma, jossa kansakunta kokoaa yhteen voimansa sodassa ja löytää kansallisen identiteettinsä juuri taistelussa taantuvan imperiumin ylivaltaa vastaan, toistuu nyt Ukrainassa. Historiasta tiedämme, että taistelu voi kestää kauan, mutta lopulta imperiumi kärsii tappion, hän toteaa.
– Kun Ukraina voittaa tämän sodan, se tulee samalla auttaneeksi Venäjää vapautumaan tyranniasta ja Moskovaa muuttumaan siksi turistikohteeksi, jollaisena toivon sen jonakin päivänä näkeväni.
Venäjän imperiumi jatkaa romahdustaan
Neuvostoliitto, jota monet pitivät Venäjän imperiumin loppuna, oli Fergusonin mielestä pikemminkin vain yksi episodi sen rappeutumisen pitkässä historiassa.
– Näemme sen Venäjän nykyisessä kielenkäytössä, joka on pitkälti samanlaista kuin 1800-luvulla. Tämä koskee myös ajatusta siitä, että ukrainalaisilla ei ole oikeutta olla olemassa. Imperiumit eivät yleensä kaadu itsestään – niitä yleensä autetaan, hän sanoo.
– Ukrainan puolustustaistelu voidaan sijoittaa Yhdysvaltain itsenäistymissodasta alkaneiden vapautussotien hyvin pitkään joukkoon, hän toteaa.
– Ukraina tekee historiaa. Se alkoi tehdä sitä jo vuoden 2014 vallankumouksessa. Ukraina ei muutu vain itse, vaan pakottaa myös muun maailman muuttumaan. Venäjän imperiumin jatkaa romahdustaan ja Ukraina jatkaa omaa rooliaan siinä. Neuvostoliitto romahti vain viikko sen jälkeen, kun Ukraina oli irtautunut siitä.