Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski. AFP / LEHTIKUVA / IAN LANGSDON

Huono rauha olisi Puolalle strateginen katastrofi – uutta painajaista pelätään

Maa on Maciej Bukowskin mukaan useaan otteeseen petetty ja hylätty Venäjän orjuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Skenaario, jossa Yhdysvallat vetäytyy sotilaallisesti Euroopasta ja jättää maanosan laajentumishaluisen Venäjän armoille, on puolalaistutkija Maciej Bukowskin mielestä hyvin todellinen. Puolan näkökulmasta uhka on hänen mukaansa eksistentiaalinen.

– Puolalaisten painajainen on, että heidät jätetään jälleen kerran taistelemaan yksin, Center for European Policy Analysis -ajatushautomossa ja Krakovan Jagello-yliopistossa toimiva Bukowski toteaa artikkelissaan.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Geopoliittinen maisema on hänen mukaansa muuttunut hälyttävästi Donald Trumpin painostaessa Ukrainaa rauhaan ja myönnytyksiin Kremlille, kun taas Venäjältä Yhdysvallat ei näytä vaativan käytännössä mitään. Ukrainan tulevaisuus on hänen mielestään tässä tilanteessa ohuen langan varassa.

Puolan strategiset voimavarat ovat Bukowskin mukaan merkittävät. Maa on aloittanut valtavan sotilaallisen nykyaikaistamisohjelman, jonka puitteissa se on investoinut miljardeja moderneihin eteläkorealaisiin panssarivaunuihin ja haupitseihin sekä yhdysvaltalaisiin hävittäjiin.

Vaikka Puola näyttäytyy Naton itäisenä tukipilarina, maan ulkopoliittinen strategia on kuitenkin hänen mielestään ollut vaarallisen häilyvä.

– Puolan kaikenväriset puolueet ovat vuosikymmenten ajan pitäneet Yhdysvaltoja etäisenä ja isällisenä hahmona – maan itsenäisyyden lopullisena takaajana. Toisen maailmansodan katkera muisto – Ranska, joka kieltäytyi uhrautumasta Gdanskin puolesta, ja Englanti, joka hylkäsi maan Josif Stalinin aikana Venäjän orjuuteen – on jättäneet yleiseen mielipiteeseen lähtemättömän jäljen, Bukowski sanoo.

– Tämä yhdistettynä narratiiveihin historian lopusta ja Pax Americasta tuudittivat poliittiset päättäjät siihen väärään uskoon, että puolustustarvikkeiden ostaminen Yhdysvalloista ja joukkojen lähettäminen amerikkalaisten johtamiin operaatioihin riittäisivät takaamaan kansallisen suvereniteetin. Niin ei ollutkaan, kuten puolalaiset ovat joutuneet nyt huomaamaan, hän toteaa.

– Puolan kannalta panokset ovat valtavat. Yhdysvaltain välityksellä solmittava rauhansopimus, joka pakottaisi Ukrainan alueluovutuksiin ilman sitovia turvatakuita, olisi strateginen katastrofi. Se rohkaisisi Moskovaa, loisi Keski- ja Itä-Eurooppaan epävakautta ja vaarantaisi Puolan pitkäaikaisen tavoitteen pitää Venäjä aisoissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS