Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä oli valmistellut hallitusohjelmaankin merkittyä lakihanketta useita vuosia.
– Suomessa syntyy yli 600 alkoholin vaurioittamaa lasta vuodessa ja riskiryhmä on vielä laajempi. Osa vaurioista näkyy vasta kouluiässä esimerkiksi oppimisvaikeuksina. Ministeri Huovisen päätös on tyrmistyttävä ja vaarantaa monien vielä syntymättömien suomalaislasten terveyden ja tulevaisuuden, Kauma ja Pelkonen toteavat.
Alkoholi aiheuttaa vaurioita sikiölle moniin eri elimiin ja johtaa muun muassa kasvuhäiriöihin. Ongelmat koulussa ja työsuhteissa johtavat helposti syrjäytymiseen ja tätä kautta mielenterveysongelmiin ja suuriin yhteiskunnallisiin kustannuksiin. Asiasta on keskusteltu jo lähes kymmenen vuotta, sillä pakkohoitoa pyrittiin saamaan laiksi jo vuonna 2005. Viimeisintä lakihanketta oli käsitelty ministeriön työryhmässä vuodesta 2010.
Huovisen mukaan pakkohoidon mahdollistava laki voidaan ottaa käsittelyyn vasta sitten, kun koko päihdehuoltolaki uudistetaan ja mahdollisuudet vapaaehtoiseen hoitoon taataan. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi kuitenkin jo vuonna 2011 kunnille kolme miljoonaa euroa valtionapua päihdeongelmaisten äitien palveluiden järjestämiseen.
– Tämän asian kohdalla ei ole enää varaa odottaa. Ministerin toimettomuus pakkohoidon suhteen tulee vaarantamaan lähivuosien aikana tuhansien lasten terveyden, Kauma ja Pelkonen sanovat.