Hoitaja ottaa näytettä koronaepäillyltä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. LEHTIKUVA/RONI LEHTI

HUS-johtaja jyrkkänä: Rokottamattomien viides kolonna levittää tautia

Lasse Lehtonen pettyi Suomen rokotuskattavuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan Suomi on jäänyt monia muita maita jälkeen rokotuskattavuudessa.

Hän muistuttaa, että hallituksen koronastrategian tavoitteena on ollut yhteiskunnan avaaminen, kun rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneistä ylöspäin nousee 80 prosentin tasolle. Tällä hetkellä luku laahaa ja täyden rokotuskattavuuden on saanut 70 prosenttia rokotusikäisistä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Silti käytännössä kaikki rajoitukset poistuivat lokakuun alussa. Olisin itse toivonut niin maan hallitukselta, poliittisten puolueiden johdolta kuin muiltakin vaikuttajilta enemmän yritystä Suomen rokotuskattavuuden nostamiseksi korkealle tasolle. Jopa Italiassa ja Espanjassa tässä on onnistuttu, Lehtonen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Lehtonen on huolissaan rokottamattomien määrästä.

– Nyt rokottamattomien viides kolonna kuluttaa Suomessa terveydenhuollon resursseja ja pahimmillaan levittää yleisvaarallista tartuntatautia riskiryhmiin, joiden rokotussuoja ilman kolmatta rokotusta alkaa kohta hiipua, hän kirjoittaa.

– Suomessa rokotusmyönteisyys on ollut pitkään Euroopan parhaita eikä esimerkiksi Pandemrix -rokotteeseen liitetyt narkolepsia-tapaukset ole tutkimusten perusteella juurikaan vaikuttaneet väestömme luottamukseen rokotuksia kohtaan. Siksi onkin yllättävää, että täyden rokotussuojan osalta olemme koronarokotuksissa jääneet eurooppalaiselle keskitasolle ja muita Pohjoismaita huonommalle tasolle, vaikka rokotteita on viime aikoina ollut hyvin saatavissa.

Lehtonen pohtii, ovatko netissä leviävät valeuutiset sekä väärät ja harhaanjohtavat tiedot vaikuttaneet kielteisesti ihmisten halukkuuteen ottaa rokotteet. Hän muistuttaa, että Yhdysvaltain hallinto on väittänyt esimerkiksi Kiinan ja Venäjän levittävän rokotusvastaista disinformaatiota. Myös Euroopan parlamenttti ja komissio ovat olleet huolissaan siitä, että koronaviruksesta ja rokotuksista levitettävää disinformaatiota koetetaan hyödyntää hybridivaikuttamisessa.

– On vaikea arvioida, mikä merkitys rokotusvastaisella disinformaatiolla on ollut asiaan, mutta myös suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa sitä levitetään aktiivisesti, Lehtonen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS