Joukkoja Venäjän, Serbian ja Valko-Venäjän vuotuisessa Slaavilainen veljeskunta -yhteisharjoituksessa 2018. www.mil.ru

Hylkäävätkö toverit Vladimir Putinin? Moskovan sotilasliitto natisee liittoksistaan

Diktaattorin asenne on asiantuntijan mukaan omiaan karkottamaan perinteisiä liittolaisia.
Picture of Heikki Hakala
Heikki Hakala
Heikki Hakala on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taktisten ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle on turvallisuuspolitiikan tutkija Ivana Stradnerin mukaan ensimmäinen kerta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kun osa Venäjän ydinasearsenaalista siirretään toisen maan alueelle.

– Päällisin puolin tämä näyttää viestivän vahvuudesta. Totuus on kuitenkin päinvastainen, amerikkalaisessa Foundation for Defense of Democracies -ajatushautomossa työskentelevä Stradner sanoo brittiläisessä The Telegraph -lehdessä.

Kuvaavaa on hänen mukaansa se, että ydinaseiden sijoittamisesta kerrottiin Valko-Venäjän vapauden päivänä, joka on Valko-Venäjän demokraattisen opposition epävirallinen juhlapäivä. Ajoituksen tarkoituksena oli varoittaa valkovenäläisiä kallistumasta Ukrainan tavoin länteen.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ja Vladimir Putin ennen neuvotteluja maiden valtioliiton tilasta huhtikuussa 2023. AFP / LEHTIKUVA / MIKHAIL KLIMENTYEV

Myös muualla itäisessä Euroopassa tilanne on Kremlin näkökulmasta synkkä. Georgiassa ja Moldovassa on nähty joukkomielenosoituksia Kremlin toimintaa vastaan, ja jopa uskollisena liittolaisena pidetyn Serbian ulkoministeri ilmoitti muutama viikko sitten maansa saattavan asettaa pakotteita Venäjälle.

Armenia harkitsee jo eroa

Venäjällä on Ivana Stradnerin mukaan yhä suurempia vaikeuksia myös pitää koossa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1992 perustettua Kollektiivisen turvallisuuden järjestöä (CSTO). Varsovan liiton perilliseksi tai Mini-Natoksi luonnehdittuun järjestöön kuuluu kuusi jäsenvaltiota: Venäjä, Armenia, Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan.

– CSTO:n perussopimuksen artikla 4, joka on verrattavissa Naton 5. artiklaan, sisältää raudanlujan sitoumuksen puolustaa muita jäsenvaltioita hyökkäyksiltä, mutta Venäjä ei kuitenkaan ole tukea johdonmukaisesti antanut. Yli 30 vuoden ajan CSTO oli pidättäytynyt lähettämästä joukkoja konfliktialueille Armenian ja Kirgisian toistuvista vetoomuksista huolimatta, hän sanoo.

– Viime vuonna Kirgisia perui yhteiset sotaharjoituksensa Venäjän kanssa, ja kaikista CSTO-maista vain Valko-Venäjä on suoranaisesti tukenut Venäjän sotaa. Merkittävää on, että Armenian pääministeri Nikol Pashinjan ilmoitti maansa parhaillaan harkitsevan eroa CSTO:sta, hän toteaa.

Vladimir Putin pitää hänen mukaansa CSTO:ta vain välineenä vahvistaa Venäjän otetta järjestöön kuuluvista naapurimaistaan – ei niinkään vastavuoroisuuteen perustuvana instituutiona. Siksi maat, jotka ovat perinteisesti kuuluneet Kremlin vaikutuspiiriin, ovat alkaneet etsiä luotettavampia suojelijoita muualta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)