Venäjä käyttää yhä useammin tunnistamattomia kaasuja kemiallisessa sodankäynnissään etulinjassa Itä-Ukrainassa, jossa ukrainalaiset ovat menettäneet alueita.
Tällä hetkellä suurinta osaa kaasuista ei kyetä tunnistamaan, toisin kuin vielä edeltävinä kuukausina, jolloin noin puolet kemikaaleista tunnistettiin, kertoo ukrainalaiseversti Artem Vlasiuk Kyiv Independentille.
Kemialliset aseet on kielletty Venäjänkin ratifioimalla kansainvälisellä sopimuksella, mutta Vlasiukin mukaan hyökkääjä käyttää niitä saadakseen aikaan paniikkia Ukrainan joukoissa.
Kaasukranaatilla pakotetaan ukrainalaissotilaat pois juoksuhaudoista ja korsuista, jonka jälkeen he ovat helppo kohde lennokki- tai tykistöiskuille.
Vlasiuk työskentelee kemiallisen sodankäynnin tutkinnasta vastaavassa haarassa Ukrainan puolustusvoimissa. Hänen mukaansa lokakuussa kemiallisia iskuja tilastoitiin 323, ja niistä kaikki paitsi 15 luokiteltiin tunnistamattomiksi.
Vlasiukin mukaan Ukrainalta puuttuu viimeisin teknologia, jolla voisi analysoida uusia kaasuja.
– Tämä on vaarallista sekä joukoillemme, että koko Ukrainalle, kun se ei pysty todistamaan mitään kansainvälisesti, Vlasiuk arvioi.
Hänen mukaansa Ukraina tarvitsisi ”satoja” kehittyneitä ilmaisimia, jotka maksavat jopa satoja tuhansia dollareita, sekä lisäksi yksinkertaisempia ilmaisimia kertomaan, milloin ilmassa on vaarallisia kemikaaleja.
Ison-Britannian ABC-aserykmenttiä (ydinaseet, biologiset ja kemikaaliset aseet) aiemmin komentaneen Hamish de Bretton-Gordonin mukaan Ukraina tarvitsisi joitakin satoja käsikäyttöisiä kaasunilmaisimia, jotka maksavat 10000-50000 dollaria kappaleelta. De Bretton-Gordonin mukaan oikeilla välineillä kaasujen tunnistus on varsin helppoa.
Vlasiukin mukaan Venäjä on käyttänyt tunnistettavasti erilaisia kyynelkaasuja, ammoniakkia sekä klooripikriinia. Kaasunkäyttöä on raportoitu sodan aikana yli 4600 kertaa.
Ainakin kolmen sotilaan kerrotaan kuolleen ja yli 2000:n hakeneen apua oireisiinsa, jotka yleisimmin ovat pahoinvointia, oksentelua, silmä- ja ihoärsytystä, yskää, rintakipua sekä hengenahdistusta.
– Jos ymmärtäisimme mitä kaasuja venäläiset käyttävät, pystyisimme hoitamaan oireita paremmin, Vlasiuk painottaa.
Taistelukaasujen käytöstä on viitteitä myös Ukrainan valtaamassa Kurskissa, jossa viiden sotilaan kerrotaan saaneen lieviä oireita. Paikalle ei pystytty Vlasiukin mukaan kuitenkaan lähettämään tutkintaryhmää.
RUSI-ajatushautomon kemiallisten aseiden asiantuntija Dan Kaszetan mukaan nopeasti haihtuvan kaasun todentaminen rintamalla on hankalaa, ellei löydetä epäillyn kemiallisen aseen jäänteitä tai esimerkiksi saastuneita varusteita.
Kaszetan mukaan erikoiskalustolla pystytään analysoimaan näytteitä kentällä, mutta kyse on kalliista laitteista, joiden käyttäminen edellyttää koulutusta.
– Ja koska operointialue on niin laaja, on epätodennäköistä, että spesialistitiimi laitteistoineen olisi juuri oikeassa paikassa oikealla hetkellä, Kaszeta toteaa.
Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat vahvistaneet Venäjän kemiallisten aseiden käytön Ukrainassa ja lisänneet pakotteita Venäjälle, sen sotilaallisille tutkimuslaitoksille ja asiaan yhdistetyille yhtiöille.
YK:n kanssa yhteistyössä toimiva Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW sen sijaan ei ole kemiallisten aseiden käyttöä todennut. Vlasiukin mielestä on lähes mahdotonta toimittaa todisteita OPCW:n vaatimassa kattavuudessa.
Neuvostoaikaisten K-51-kranaattien varasto näyttäisi olevan Venäjältä loppumassa, mutta uusia RG-Vo-kaasukranaatteja, jotka tunnistettiin ensi kertaa joulukuussa 2023, käytetään yhä enemmän, upseeri kertoo.
– Venäjän joukot käyttävät kemiallisia aseita teollisessa mittakaavassa, arvioi de Bretton-Gordon, jonka mukaan kolmannes ukrainalaissotilaista etulinjassa on joutunut kaasuiskun kohteeksi.
Vlasiukin mukaan Ukraina on paikallistanut kymmenkunta tuotantolaitosta Venäjällä, jotka liittyvät kemiallisiin aseisiin tai tuottavat niitä suoraan. RG-Vo-kranaattien tuotantomääristä ei ole tarkkaa tietoa.
– Tiedossa ei ole myöskään, mitä Venäjä niihin laittaa, ja toistaiseksi meillä ei ole mitään tapaa selvittää sitä, Vlasiuk sanoo.