Mikoyan MiG-35 on ensimmäinen Venäjän valtion United Aircraft Corporationin kehittämä lentokone. Wiki Commons Carlos Menendez San Juan CC BY-SA 2.0

Hyökkäyssota käy todella kalliiksi venäläisyhtiöille

Maan kymmenen tappiollisimman yrityksen joukossa on viisi valtionyhtiötä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Forbes listasi Venäjän Top 10 -tappiollisimmat yritykset viime vuodelta. Niistä viisi liittyy valtioon.

Listan uusi tulokas Gazprom meni saman tien kärkeen. Valtionyhtiö, jonka suurin omistaja (38,4 prosenttia) on Dmitri Medvedevin 20 vuotta sitten perustama valtion omaisuudenhallintavirasto Rosimuštšestvo ja toiseksi suurin (11 prosenttia) Rosneftegaz, tuotti tappiota 583,1 miljardia ruplaa, kun vielä vuotta aiemmin tilinpäätös näytti 1,3 biljoonan ruplan voittoa.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Venäjä käytännössä menetti suurimman kaasumarkkinansa Euroopan. Kun vuonna 2021 se vei kaasua 185 miljardia kuutiometriä, niin viime vuonna enää 69 miljardia kuutiometriä.

Toinen listan tulokas United Aircraft Corporation (UAC) sijoittuu listalla neljänneksi. Sen viime vuoden tappio oli 34,8 miljardia ruplaa. Yhtiön raportin mukaan pankkilainojen korkojen nousu lisäsi tappioita 47 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Valtion omistaman Rostehin 90-prosenttisesti omistama UAC on yhdistänyt lähes kaikki Venäjän lentokonevalmistajat ja sai heti Venäjän hyökkäyssodan alettua pitkän listan tilauksia ulkomaisten matkustajakoneiden korvaamiseksi. Koneiden toimitusaikoja on kuitenkin siirretty yhä kauemmas tulevaisuuteen.

Viidentenä listalla on sosiaalinen verkkosivusto VK, joka vuonna 2023 tuotti tappiota 34,3 miljardia ruplaa, joka on linjassa edellisvuoden 32,6 miljardin tappion kanssa. Pääosin Sogazin (45 prosenttia) ja Gazprom-Media Holdingin omistaman yhtiön tappioita selittävät 44 prosenttia kasvaneet henkilöstökulut, 70 prosenttia kasvaneet kumppanien palkkiot ja mediasisällön kulut sekä 76 prosenttia kasvaneet markkinointikustannukset. Forbesin mukaan ainoastaan täydellinen YouTuben estäminen Venäjällä voisi auttaa yhtiötä.

Moskovan metro löytyy listan sijalta seitsemän 30,7 miljardin ruplan tappioilla (32,7 miljardia vuonna 2022). Moskovan kaupungin kiinteistöosaston omistama metro sai viime vuonna palvelujen ja tuotteiden myynnistä 92 miljardia ja budjettitukena 101 miljardia ruplaa, mutta niillä ei pystytty kattamaan toimintakuluja, joissa henkilöstökulut ovat yksinään 103 miljardia ruplaa. Listan yhdeksäntenä on myös uusi nousija talletussuojavirasto ASV. Rosimuštšestvon omistama toimija teki 29,5 miljardin ruplan tappiot, kun edellisvuonna tappio oli 250 miljoonaa ruplaa. Tappio syntyi varojen keräämisestä pankkien konkursseja estäviä toimia varten, mihin käytettiin 43 miljardia ruplaa.

Top 10 -listalla ovat lisäksi Amurin kaasukemiallinen kompleksi (2. sija, -71,9 miljardia ruplaa), Ozon (3. sija, -42,7 miljardia ruplaa), hiiliyhtiö Mežduretše (6. sija, -32 miljardia ruplaa), kaasuyhtiö Rusgazdobitša (8. sija, -30,3 miljardia ruplaa) ja Baltika panimo (10. sija, -28,1 miljardia ruplaa).

Top 10 -tappiollisinta yritystä tuotti tappiota yhteensä 917,4 miljardia ruplaa (8,78 miljardia euroa), josta Gazpromin osuus oli 64 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)