Keravan terveyskeskus., LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hyvinvointialueilla yli miljardin euron sopeutustoimet – näillä alueilla säästetään eniten

Alueiden on maksettava kertyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä.
Picture of Antti Korhonen
Antti Korhonen
Antti Korhonen on Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hyvinvointialueet ovat ilmoittaneet toistaiseksi yli miljardin euron edestä lisäsäästötoimia seuraavalle kahdelle vuodelle. Säästöjä ollaan tekemässä kaikilla 21 hyvinvointialueella.

Toimet ovat tarpeellisia, sillä vuoden 2023 alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden on saatava taloutensa tasapainoon ja maksettava taseeseensa kertyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä.

Hyvinvointialueiden arvioidaan tekevän tänä vuonna alijäämää yhteensä noin 1,5 miljardia euroa. Vuodelta 2023 alijäämää kertyi noin 1,3 miljardia euroa.

Lisätietoja:

Etelä-Karjala: 128 miljoonaa euroa (Me) tavoitteen mukaiset pysyvät säästöt vuoden 2026 loppuun mennessä
Etelä-Pohjanmaa: 56 Me vuosille 2024-26
Etelä-Savo: 39 Me vuosille 2025-26
Itä-Uusimaa: Lähde: VM
Kainuu: 1,5-3 Me vuosina 2025-26
Kanta-Häme: Lähde: VM
Keski-Pohjanmaa: 5,1-7,5 Me säästöt v. 2024 tehdyillä toimilla
Keski-Suomi: Sopeutustarve v. 2025, henkilövähennyksiä n. 250
Keski-Uusimaa: Lähde: VM
Kymenlaakso: Lähde: VM
Lappi: Lähde: VM
Länsi-Uusimaa: Lähde: VM
Pirkanmaa: Alueen lisäsäästötarve
Pohjanmaa: Lähde: Alueen tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelma
Pohjois-Karjala: Lähde: Alueen talousennuste
Pohjois-Pohjanmaa: Arvio säästötarpeesta 75-85 Me
Pohjois-Savo: Alueen lisäsäästötavoite; syyskuun yt-neuvotteluilla 14,6 Me säästötavoite
Päijät-Häme: Sopeutustoimet yht. 15 Me 2025-27
Satakunta: Säästötarve 2025 yht. 90 Me
Vantaa-Kerava: Tuottavuusohjelmalla haetaan 300 Me säästöjä 2024-30
Varsinais-Suomi: Vuosien 2024-26 tasapainottamistavoite n. 230 Me
Helsinki: Helsingin sote-taloudella ei käytännössä kumuloitunutta alijäämää

Ensi vuodelle kohdistettuja lisäsäästöjä alueet ovat tällä hetkellä ilmoittaneet ainakin 600 miljoonan euron edestä. Sopeuttamistoimia joudutaan jatkamaan valtaosalla alueista edelleen vuonna 2026, jolle kohdistettuja säästöjä on ilmoitettu ainakin 500 miljoonan euron edestä.

Tiedot säästöjen lopullisesta kokoluokasta ovat vielä suuntaa antavia ja vaillinaisia, sillä alueiden ensi vuoden talousarviot ovat valtaosin edelleen valmistelussa. Luvut tulevat täydentymään loppuvuoden aikana.

Esimerkiksi Keski-Suomessa ensi vuoden sopeutustarve on talousarvion mukaan 53 miljoonaa euroa. Tästä huolimatta alue tulee edelleen tekemään yli 30 miljoonaa euroa alijäämää. Tämän vuoden alijäämä on noin 117 miljoonaa euroa. Ensi vuoden henkilöstöä koskevien sopeutustoimien kohteena on noin 250 henkilöä tai työtehtävää.

Suurista sopeutustoimista on tähän mennessä ilmoitettu myös Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla. Varsinais-Suomen hyvinvointialue on ilmoittanut tasapainottamistavoitteeksi noin 230 miljoonaa euroa vuosille 2024-2026.

Alijäämien valossa vaikea tilanne on myös Lapissa, Pohjois-Savossa, Satakunnassa sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla, joissa joudutaan tekemään merkittäviä lisäsäästöjä.

Esimerkiksi Satakunnassa ensi vuoden säästötarpeeksi on arvioitu lähes 90 miljoonaa euroa. Vantaan ja Keravan alueella alijäämä nousee tänä vuonna noin 100 miljoonaan euroon. Vantaan ja Keravan alue ei saanut syyskuussa pyytämäänsä valtion lisärahoitusta. Alue ilmoitti syyskuussa uusista 13 miljoonan euron lisäsäästöistä loppuvuodelle, jolla ehkäistään alijäämän paisumista. Vantaan ja Keravan alue hakee tuottavuusohjelmassa 300 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2030 mennessä.

Henkilöstö- ja ostokulujen lisäksi alueiden taloustavoitteiden saavuttaminen vaatii väistämättä palveluiden karsimista ja toimipisteiden vähentämistä. Palveluita aiotaan keskittää yhä voimakkaammin.

Verkkouutiset teki syyskuun lopussa laskelman, jossa mallinnettiin hyvinvointialueiden taloutta alueiden tilinpäätöstietojen, valtion ensi vuoden talousarvioesityksen sekä valtiovarainministeriön (VM) julkaiseman hyvinvointialueiden rahoituksen painelaskelman pohjalta.

Mallinnus osoittaa, että nykyisellä meno- ja rahoitusuralla alueiden alijäämä nousee yli kolmeen miljardiin euroon vuoden 2026 loppuun mennessä. Alueiden ilmoittamia lisäsäästöjä ei huomioitu mallinnuksessa, koska ne puuttuvat valtaosin myös VM:n laskelmista.

Alueiden nettokustannusten arvioidaan kasvavan ensi vuonna 3,5 prosenttia ja vuonna 2026 edelleen 4,4 prosenttia.

Valtion talousarvioesityksen mukaan hyvinvointialueet tulevat tekemään ensi vuonna alijäämää noin 0,3 miljardia euroa.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) on todennut, että alijäämän kattamisvelvoitteen pidentämistä vuodesta 2026 ei tällä hetkellä ole suunnitteilla.

Jos hyvinvointialue ei selviä tehtävistään, voidaan lain kriteereiden täyttyessä käynnistää arviointimenettely. Siinä valtio käytännössä ottaa ohjat alueella ja menettelyssä tehdään ehdotus alueen talouden tervehdyttämiseksi.

Talouslukujen valossa näyttää todennäköiseltä, että arviointimenettely tullaan aikanaan aloittamaan joillakin alueilla.

VM:llä on tällä hetkellä erityistarkkailussa kuusi aluetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)